Защо да закусваме сутрин? Учени дадоха отговор

Много проучвания свързват закуската с доброто здраве

Защо да закусваме сутрин? Учени дадоха отговор | StandartNews.com

Сутрешната закуска дава тласък на метаболизма ви, като ви помага да изгаряте калории през целия ден. Освен това ви дава енергията, от която се нуждаете и ви помага да се съсредоточите на работа или в училище. Това са само няколко причини, поради които закуската е най-важното хранене за деня, отбелязва в своя статия здравният сайт webmd.com, цитиран от "Актуално".

Много проучвания свързват закуската с доброто здраве, включително за по-добра памет и концентрация, по-ниски нива на „лошия“ LDL холестерол и по-ниски шансове за диабет, сърдечни заболявания и наднормено тегло.

Трудно е обаче да се разбере дали закуската причинява тези здравословни навици или хората, които я ядат имат по-здравословен начин на живот.

Но едно е ясно: пропускането на сутрешното хранене може да наруши ритъма на тялото ви на гладуване и хранене. Когато се събудите, кръвната захар, от която тялото ви се нуждае, за да накара мускулите и мозъка ви да работят най-добре, обикновено е ниска. Закуската помага за попълването й.

Ако тялото ви не получава това гориво от храната, може да се почувствате отпаднали и изтощени, поради което е по-вероятно да преядете по-късно през деня.

Закуската също ви дава шанс да получите някои витамини и хранителни вещества от здравословните храни като млечни продукти, зърнени храни и плодове. Ако не ги приемате, няма да получите всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Много хора пропускат храненето сутрин, защото бързат, а това е голяма грешка. Имате нужда от храна  много преди обяд. Ако не ядете на закуска по-късно ще огладнеете много и ще хапнете храни с високо съдържание на мазнини и захар.

Закуската и теглото

Може ли сутрешното хранене да е полезно за талията? Някои изследвания показват, че да закуската е полезно за поддържането на добра фигура. Изследователите са установили, че средно хората, които закусват, са по-слаби от тези, които не го правят. Това може да се дължи на факта, че яденето на храни с протеини и фибри сутрин поддържа апетита ви под контрол през останалата част от деня.

Ако сте на диета, не мислете, че намаляването на калориите чрез пропускане на хранене ще помогне. Проучванията показват, че повечето хора, които отслабват и поддържат теглото си, закусват всеки ден.

Защо децата имат нужда от закуска

Понякога на децата не им се яде сутрин, но е важно да го правят. Техните растящи тела се нуждаят от хранителни вещества.

Децата, които не ядат сутрин, по-трудно се съсредоточават и стават по-уморени в училище. Те също могат да бъдат капризни или неспокойни. И не само техните настроения могат да пострадат. Техните постижения в училище също. Едно проучване показа, че децата, които закусват, имат по-високи резултати от тестовете от тези, които не го правят. Повечето деца не получават всички витамини и минерали, от които се нуждаят само от обяд и вечеря.

Децата, които пропускат закуската, са по-склонни да ядат нездравословна храна през деня и да са с наднормено тегло. Едно проучване показа, че тийнейджърите, които закусват всеки ден, имат по-нисък индекс на телесна маса в сравнение с тийнейджърите, които никога не закусват или го правят само понякога.

Ако детето ви не иска да яде сутрин у дома, вземете нещо, което може да вземе на път за училище или между часовете. Изберете плодове, ядки или сандвич с фъстъчено масло и банан.

Не е необходимо да ядете обилно за закуска, но е добра идея да хапнете нещо малко в рамките на един час след събуждането.

Най-добрият избор е комбинация от храни, които съдържат въглехидрати, протеини, здравословни мазнини и фибри. Въглехидратите ще ви дадат енергия веднага, а протеините ще ви я дадат малко по-късно, докато фибрите ви карат да се чувствате сити.

Опитайте пълнозърнести култури, нискомаслено мляко и плодове или смути за закуска, направено от нискомаслено кисело мляко, плодове и чаена лъжичка трици. Ядки или пълнозърнести блокчета гранола също са лесни варианти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай