Започва строеж на Детска къща – алтернатива на социалните домове

Започва строеж на Детска къща – алтернатива на социалните домове | StandartNews.com

Първа копка на строежа направиха зам. председателят на ЕК Кристалина Георгиeва и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова

София. Представители на българския бизнес, неправителствения сектор и институциите дадоха начало на строежа на къща за деца, лишени от родителска грижа. Символичната първа копка на къщата направиха г-жа Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Ангел Ангелов, собственик на Градус и г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За Нашите Деца".

Строежът на къщата е в основата на кампанията „Бъди герой!". Детска къща на фондация „За Нашите Деца" ще подслони деца, лишени от родителска грижа и ще им предостави уютен временен дом в семейство, далеч от потискащата среда на социалните домове.

Според статистиката, страната ни е на първо място в Европа по брой изоставени бебета. В България всяка година около 2000 деца биват изоставени в институции, където живеят в изолация и самота. Детската къща ще даде шанс на бебетата, лишени от родителски грижи, да получат необходимите за всяко дете грижи, топлина и живот в семейна среда.

В къщата ще бъдат настанени бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. За тях ще се грижат истинско семейство и специалисти, които ще им осигурят индивидуално внимание според техните нужди. Детската къща е и шанс за по-бързото намиране на истински дом и семейство за бебетата. Целта е престоят им в къщата да бъде минимален, като през това време екипът на фондация „За Нашите Деца" ще работи с родните семейства, приемни родители или осиновители за децата така, че скоро те да живеят в истинско и сигурно семейство.

Кампанията „Бъди герой!" представя една различна благотворителност и е пример за успешен модел на сътрудничество. Кампанията показва как три различни сектора от обществото могат да се обединят около грижата за децата на България и да им осигурят по-добра среда на живот.

"Всяко българско дете ни е ценно. Трябва да правим всичко по силите ни, за да расте то здраво и щастливо, в сигурна и спокойна среда", заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси и съмишленик на проекта.

„Екипът на фондация „За Нашите Деца" вече 22 години променя съдбата на деца в риск. Осигуряването на по-добро бъдеще за тях ни мотивира да създадем Детска къща – едно специално място, в което новородени и малки деца в риск да намерят топлина, семеен уют и грижа и това да даде силен старт на техния живот. За щастие имаме подкрепата на нашите партньори, защото това е трудна мисия и нейният успех зависи от това да сме заедно", допълни Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За Нашите Деца".

Кампанията „Бъди герой!", посветена на събирането на средства за построяване на къщата е пример и за успешен модел на благотворителност, който ангажира и бизнеса и гражданите, съпричастни към каузата.

„Вярваме, че всяка компания трябва да бъде отговорна както към своите потребители и служители, така и към цялото общество. С този проект не просто даряваме, но и правим нашите клиенти по-отговорни и съпричастни към проблемите на децата. За мен Детската къща е символ на това колко много можем да направим заедно бизнеса, институциите и неправителствените организации и пример за модел, който трябва да се прилага във всяка една сфера", заяви Ангел Ангелов, собственик на Градус.

Кампанията „Бъди герой!" продължава, а прогресът по набирането на средства може да бъде проследен ежедневно на нейния сайт. Благодарение на дадената публичност на кампанията и широкия обществен интерес към каузата на фондация „За Нашите Деца" към инициативата се присъединяват още „Дънди прешъс металс" Челопеч и други бизнес и частни дарители, които правят възможно стартирането на строителството. Активната подкрепа на всички партньори и съмишленици и през следващата година е ключова за по-бързото осигуряване на необходимите средства.

Проектът Детска къща се организира в партньорство със Столична община, която предостави право на строеж на фондация „За Нашите Деца" за реализиране на сградата.

„Столична община има последователна политика в грижата за хора в неравностойно положение и особено за децата, лишени от родителска грижа. Застанахме зад тази кауза без колебание и се радваме, че своята подкрепа оказаха и други ключови партньори", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Детска къща ще бъде построена в близост до Центъра за обществена подкрепа „Св. София" в столицата, а строежът се очаква да бъде завършен към средата на 2015 г. Набирането на средства за осигуряване на всички необходими материали за успешното й финализиране продължава и през следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай