Започва сезонът за улов на дребен дивеч и глигани

Започва сезонът за улов на дребен дивеч и глигани | StandartNews.com

София. В събота се открива сезона на лов на местен дребен дивеч и дива свиня, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите. Тази година началото бе определено като първата събота от октомври, която се пада на 5 октомври.

При групов улов на глигани вече не могат да се използват сачми с диаметър над 6 мм, а само куршуми.

Преди всеки лов ръководителите на дружинките са задължени да провеждат инструктаж на членовете си и да проверяват валидността на ловните им билети, членски карти и разрешителни за оръжие.

Агенцията напомни за задължителните правила, които трябва да спазва всеки ловец по отношение на безопасността, за да няма инциденти:

  • Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов, като глобата за нарушители е от 200 до 2 000 лв. При повторно нарушение, санкцията е от 3 000 до 5 000 лева.
  • Всички ловци, участващи в групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи, те ще бъдат глобявани със 100 до 500 лева.
  • При използване на гладкостенно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум". Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите при провеждането на ловните излети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай