Започва работа по укрепването на 1968 свлачища

Започва работа по укрепването на 1968 свлачища | StandartNews.com

Правителството одобри Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие за периода до 2020 г. Програмата очертава визията за развитието на политиката за геозащитна дейност. В нея са определени приоритетите в геозащитната политика и етапите на реализиране на предвидените мерки и дейности.

Програмата съдържа анализ и оценка на съществуващото положение, превантивни мерки за намаляване на вредните действия на дестабилизиращите фактори, предложения за укрепване на активни свлачища чрез прилагане на ефективни укрепителни и отводнителни съоръжения, както и предложения за брегоукрепване на засегнати от свлачища и абразия зони по Черноморския бряг и на зони по Дунавския бряг, засегнати от свлачища и ерозия.

В документа е направена оценка и е предложено разпределение на необходимите средства за противодействие на неблагоприятните геодинамични процеси. Свлачищата са категоризирани в четири групи, в зависимост от тяхната активност и рискът, който предполагат. 

Прогнозните финансови средства за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг на свлачища на територията на страната на регистрираните до 15.04.2015 г. свлачища, в т. ч. на предизвиканите от действието на ерозията по Дунавското крайбрежие и абразията по Черноморското крайбрежие, посочени в Националната програма и допълнението към нея, възлизат на 929 435 000 лв. За свлачищата от I група, за които е необходимо неотложно укрепване, в Националната програма е посочена индикативна финансова стойност в размер 499 860 000 лева, разпределена от 2015 г. до 2020 г., а за нововъзникналите свлачища от началото на 2015 г. до 15.04.2015 г. (103 бр.), е посочена допълнително индикативна сума за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг в размер на 37 300 000 лв., разпределена за 2015, 2016 и 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай