Започна строежът на Защитено жилище в район "Искър"

Започна строежът на Защитено жилище в район "Искър" | StandartNews.com

София. Започна строежът на Защитено жилище в столичния район „Искър". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община (СО). В него ще бъдат настанени до осем деца. Те ще получават индивидуална грижа и подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот, обясняват още от СО.

Сградата ще бъде двуетажна. На първия етаж по план са предвидени помещения за общо ползване – обширно входно антре, помещение за дежурен възпитател, достъпен санитарен възел, кухня, столова и всекидневна с прилежаща тераса. На другото ниво ще има още санитарни възли, както и четири спални помещения за по две деца. От Столична община обясниха още, че стаите в Защитеното жилище позволяват лесно разделяне чрез подвижни прегради. Има и една стая, която е оразмерена и обзаведена според стандартите за достъпна среда.

Защитеното жилище в район "Искър" е по проект „Изграждане на социална инфраструктура за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск на територията на Столична община". Неговата стойност е 9.7 млн.лв. и е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007- 2013". По този проект ще бъдат построени 13 броя центрове за настаняване от семеен тип и 3 бр. защитени жилища.Те ще са разположени на територията на столичните райони „Красна поляна", „Овча купел", „Люлин" „Надежда", „Подуяне", „Сердика", „Връбница" и „Искър".

Проектът е съобразен с Националната карта на планираните резидентни грижи, пишат от пресцентъра на Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай