Залесяват около депото до Долни Богров

Залесяват около депото до Долни Богров | StandartNews.com

София. „Още от тази есен ще започне засяването на дървета около езерото на площадката на депото до село Долни Богров, като е предвидено да бъдат посадени около 10 000 дървета". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, на инспекция по рекултивацията на депо до Долни Богров. Тя уточни, че ще бъде обновено старото депо, където преди 15 години е приключило депонирането на отпадъците на София.

„30 години тук са събирани и депонирани огромни количества отпадъци. 30 години трупани отпадъци и зарязани по този начин повече от 15 години. Това граничи с екологичен сериозен проблем", каза Фандъкова. Проектът се финансира изцяло по ОП „Околна среда" 2007-2013 година. Целта е мястото да бъде залесено с храсти, дървета и растителност.

Първият етап от реновирането ще приключи в края на тази седмица, уточни Фандъкова. Тогава ще бъде издаден акт 16. Работи се и по втория етап на проекта, допълни кметът и продължи с това, че събраните до момента отпадъци ще бъдат преместени в новата клетка на сметището. На старото ще бъде изградено т.нар „тяло" на депото.

„Заедно с рекултивацията на това депо, нека да напомним, че тече и рекултивацията на депото в Суходол, което постепенно се извежда от експлоатация. Там средствата са отпуснати от Столична община", припомни Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай