Заключиха Калоферския манастир след сексскандала

Отец Василий е персона нон грата в Софийско

Заключиха Калоферския манастир след сексскандала | StandartNews.com

Калофер. "Няма я игуменията!" - и после трясък в телефонната слушалка. Така приключват опитите ни да се чуем с игуменката на Калоферския манастир "Свето Въведение Богородично" Валентина Друмева.

Тя е една от малкото посветени, които биха могли да разкрият какво се случва зад портите на скандалната обител. Вратите на манастира обаче вчера останаха заключени, показа проверката на "Стандарт".
------------------------
Йеромонах Василий е "персона нон грата" в Софийската епархия от 2008 г. Тогава знеполският епископ Йоан, днес Варненски митрополит, е неин викарий. И издава заповед, с която забранява на Василий да служи в Софийско. Твърди се, че до крайната мярка се стига заради оплаквания срещу йеромонаха. Четири монахини, сред които сестрите Магдалина и Херувима, напускат манастира "Св. Пророк Илия" в столичния кв. "Младост" и отиват в Калоферския. За заповедта потвърдиха източници от Софийска митрополия.

"Видях тази заповед, но през 2010 г., по време на посещение в Зографския манастир", потвърди вчера и братът на монахинята Възкресия, която се оплака от секстормоз, Мирослав Ангелов.

28-годишният мъж е богослов

И признанието на сестра му, че 50-годишният й изповедник й прави неприлични предложения при визитите си в Калофер, му дошло като гръм от ясно небе. Според жалбата на Мирослав, пусната на 8 януари до Пловдивския митрополит Николай, йеромонах Василий карал монахинята да се съблече по бельо, защото нямала послушание към него. "Исках да ми разкаже всичко в детайли, но тя пророни през сълзи: "Страх ме е да кажа какво става тук, защото майка игумения каза, че ще станат страшни неща". Мирослав отрича признанията на сестра му да са дирижирани от състудента й от Шуменския университет отец Атанасий, който искал Възкресия да се махне от Калофер и двамата да служат на Бога в Русенско. "Ако е направил нещо, то е, за да й помогне човешки, а не да се опитва да я привлича в неговия манастир", казва Мирослав.

Според него здравето на монахиня Възкресия е добро въпреки стреса. "Не искам да се спекулира и с това, че е епилептичка. Тя

бе блъсната от кола през 1994 г.

и през 1998 г. се отключи болестта й. Не ми се е оплаквала в последно време. Каза, че ще ходи на преглед, но нищо повече", споделя Мирослав.

Възкресия станала монахиня на 12 април 2012 г. Отначало имала дори телефон в килията. "Още като послушничка я помолиха да го махне, като й казаха, че там такива неща не й трябват", казва брат й. "Винаги е живяла в послушание, спазва всички църковни канони, просто това с йероманах Василий обръща всичките й представи", казва Мирослав.
Отец Василий Венков остава неоткриваем. Въпреки многократните ни опити да намерим контакт с него никой от колегите му не го е виждал напоследък, макар да се знае, че живее в

апартамент в столичния жк "Младост"

Домашният му телефон "мълчи" вече втори ден.

Според негови сподвижници той няма да излезе и да се защити. Изживявал се като месия, признават хора, които добре го познават. А доста негови събратя смятат, че е еретик и се отклонявал от църковния канон.

Братът: Моля се сестра ми да не е насилвана

Венков накара Възкресия да се откаже от университета, твърди Мирослав Ангелов

- Г-н Ангелов, много трудно се съгласявате да говорите пред медиите?

- Идеята ми да напиша това писмо е да защитя сестра ми и да поискам справедливост, да се види какво става в този манастир и да се прецени благопристойни ли са действията на йеромонах Василий. В никакъв случай не да ставам известен. Казвам само факти, които са ми разказани от Възкресия, както и неща, на които съм станал свидетел.

- Реакция имаше веднага и тя отново опира до конспирация - правите това, защото отец Атанасий бил приятел с Възкресия и искал чрез този скандал да я вземе в манастира си край Русе?

- Двамата се познават като студенти по богословие в Шумен, но не съм чувал нито той да я иска в манастира си, нито пък тя е изявявала някакво желание да се мести...

Единствено през ноември ми каза, че иска да отиде другаде, защото нещата не й харесват. Но не каза нищо конкретно. Иначе аз съм този, който я увещаваше да се махне оттам, ако изпитва страх. Но тя все казваше: "Добре, нека да го оставим това за по-нататък".

- Ти я караше заради действията на отец Василий?

- Да. И сега смятам, че е най-добре да си тръгне оттам. Защото съм виждал в очите й страх. Много пъти съм я карал да ми разкаже какво се случва в манастира.

Питах я в прав текст дали е имала повече от това - тя отвърна: "Страх ме е да кажа, игуменката ми забрани да говоря по този въпрос". Един път пророни през сълзи - "Страх ме е, страх ме е да ти кажа какво става, защото игуменията каза, че ще станат страшни неща, ако разкажа". Това не съм го писал дори в писмото, защото исках да почива само на факти. Моля се да не са я..., знаете какво...

- Да не са я насилвали ли?

- Да, това имам предвид. Този човек я накара да прекъсне образованието си. Възкресия учеше благословие и спря, защото имаше благословение от отец Василий да напусне университета, защото образованието няма да й трябва.

- Това нормално ли е?

- Вие кажете, аз казвам това, което знам. Тогава по нейна молба аз й спрях студентските права.

- Вие с какво се занимавате?

- По професия съм богослов. Завърших в Шумен, бах една година преди Възкресия. Помагам като клирик в местна църква в Козлодуй. Иначе работя друго.

Игуменията пише книги за разпнати попове

Игуменията на Калоферския девически манастир "Св. Въведение Богородично" Валентина Друмева е завършила математика. Работила е като учителка, преди да посвети живота си на монашеството, когато е само на 26 г. От 22 г. ръководи неделното училище към манастира. Майка Валентина е от рода на възрожденеца Васил Друмев, митрополит Кирил. Тя има дългогодишен педагогически опит в неделното училище към манастира. Автор е на 40 книги - документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение. Изследовател е на преследването на свещеници по времето на комунизма. Разкрива съдбата на 468 Божии служители, 92-ма от които са убити от режима. Разказите са покъртителни - отец Йордан от Поибрене например е разпънат на кръст от млади комунисти. За да му се подиграят, забиват в дланите и ходилата му гвоздеи. Нетърпеливи, че е жив на кръста, на третия ден го доубиват с камъни.

"Призванието за монашество е като дадените от Бога дарби - за лекар, овчар. Щом Бог ни е дал тази дарба, тя е толкова красива, че надживява благословения естествен копнеж на човешката природа да има деца. При нас духът е много над тези неща. Молим се и Бог ни дава сила. Човек сам нищо не може да направи, но Бог му дава сила", казва в свое интервю за в. "Марица" Валентина Друмева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай