Загиналата в потопа Валя предчувствала смъртта

Загиналата в потопа Валя предчувствала смъртта | StandartNews.com

Често повтаряла, че иска да я погребат в родното й село Съединение

Созополското село Росен изпрати вчера 38-годишната Валентина Стойчева, която загина в потопа, залял Южното Черноморие. В нейна памет понеделник бе обявен за ден на траур. Поклонението и опелото напълниха църквата в село Росен, но младата жена бе погребана в сунгурларското село Съединение, което се намира на 90 км от семейния й дом. Такава е била волята на Валя. Близките й изпълниха желанието й и траурната церемония пое към балканското селце, в което жената е родена.
"Валя беше много слънчев човек, всички я помним само с добро. Няма човек в Росен, на когото да не е помогнала, особено докато работеше като сестра в "Спешна помощ". Приживе няколко пъти казвала на близките си, че когато почине, иска да я погребат в родното й село Съединение. Странно е толкова млада жена да мисли за смъртта. Дали пък не е предчувствала, че дните й са преброени", питат се хората в Росен.

В Съединение всички скърбят за Валя. Хората я помнят с добро, макар че са изминали цели 25 години, откакто тя напуснала родното си село. "Беше ми съученичка до 8-ми клас. Още като дете беше много умна, интелигентна. Тя беше отличничка, всички предмети й се отдаваха. Никога няма да забравя как ми помагаше в училище с уроците и контролните. И не само на мен, на всички помагаше, защото беше най-умната. Жалко за дечицата й, останаха без майка", разказа кметът на Съединение Ахмед Али. В селото живее майката на Валентина - Герга. Възрастната жена е смазана от скръб. "Как ще живее с тази голяма рана в сърцето! Няма по-голямо нещастие за един родител да погребе детето си. Единствената й утеха ще бъде, че е погребана близо до нея", нареждат хората в Съединение.

Валентина загина в събота вечерта по пътя за село Росен. Двамата със съпруга й Никола, който е жандармерист, се прибирали от работа с колата. На около 2 км от селото обаче автомобилът им закъсал във водата по пътя. Съпрузите зарязали возилото и тръгнали пеша. Когато стигнали в най-ниската част на дерето, изведнъж ги заляла голяма вълна. Валентина пропаднала. Съпругът й Никола успял да я хване и няколко минути я удържал. Водната стихия обаче изтръгнала Валя от ръцете му и я отнесла. Самият той оцелял на косъм. Спасители издирваха цяла нощ младата жена с надеждата да е оцеляла. Екипите я откриха на следващата сутрин мъртва в наводнено дере на около 2 км от мястото на трагедията. Валентина остави две сирачета - Иво на 3 годинки и Моника на 16 г.

Манолич погреба бебе, родителите берат душа

Малкото сунгурларско село Манолич е почернено, след като 4-месечно бебе загина в жестока катастрофа на пътя край Айтос. Трагедията стана в събота по време на страховитите порои. Пеленачето е внуче на кмета на Манолич Адем Гази. Мъжът не е на себе си. В неделя той погреба детето, а родителите на малкото момченце още не знаят, че са загубили рожбата си. Синът на кмета Левент Гази и съпругата му са в реанимацията на бургаската болница. Трети ден животът и на двамата виси на косъм. Цялото село се моли поне те да оцелеят. Лекарите обаче не смеят да дадат никакви прогнози, защото травмите им са много тежки. 26-годишният Левент Гази лежи със счупен череп и мозъчна травма в реанимацията. Той бе поставен на командно дишане, след като изпадна в кома. Съпругата му пък лежи до него с тежко сътресение на мозъка и опасна контузия на белия дроб. При катастрофата е натрошен и тазът й. Тя е под упойка и лекарите й дават силни обезболяващи, защото болката е нетърпима.

Съседите им в Манолич са потресени от жестоката трагедия, сполетяла семейството на кмета.
Хората в малкото селце казват, че Левент и съпругата му много се обичали. Взели се с голяма любов и преди четири месеца им се родило момченце. Майката го кръстила Левент, на името на съпруга си. "Не знаем какво е станало на пътя. Левент беше добър шофьор. Но имаше голяма буря и страшен дъжд. Сигурно колата е поднесла в локвите и е станала тази страшна катастрофа. Дано да се оправят и двамата. Чудим се как ще им кажат, че детенцето им е мъртво. Мъката им е голяма, а те още не знаят. Даже не успяха да изпратят рожбата си, да кажат на детенцето последно сбогом", ридаят близки на почерненото семейство. Кметът на Манолич Адем Гази всеки ден ходи до болницата в Бургас, но още не е успял да види нито сина си, нито снаха си.

"Нищо не мога да ви кажа. Аз в момента съм в болницата, но не съм ги виждал още. И двамата са в реанимацията и не са контактни. Говоря само с лекарите и сестрите. Мъката ни е голяма, не може с думи да се изкаже. Дано на никого не се случва такава трагедия", сподели през сълзи кметът на Манолич.

В събота на обяд, по време на най-свирепата буря, Левент карал БМВ-то си по пътя от Карнобат към Айтос. Очевидци разказват, че тръгнал да изпреварва камион. Завършил маневрата, но когато се прибрал в дясното платно, автомобилът му поднесъл. По всяка вероятност БМВ-то е попаднало върху "водна възглавница". Той загубил контрол върху колата, която излетяла като торпедо в нивата и се блъснала в крайпътно дърво.

Не могат да разпознаят жертва на бялата смърт

Все още не е установена самоличността на жената, която измръзна в планината над град Трявна. Тялото й беше открито от ловна дружинка в събота в местността Сечен камък. Жената на видима възраст около 60 години била в безпомощно състояние. На мястото на инцидента са били изпратени екипи на полицията и на центъра за спешна помощ в Трявна. Жената обаче починала в линейката. От полицията информираха, че не са намерени данни за насилствено причинена смърт. В полицейското управление в Трявна работят по установяване на самоличността на жената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай