Забъркайте кюфтета от тиквички

Всички облизват пръстите си – дори феновете на мръвки

Забъркайте кюфтета от тиквички | StandartNews.com

Кюфтетата могат да са много вкусни и без месо, а тези от тиквички карат всички да облизват пръстите си – дори и най-върлите фенове на мръквите. Пприготвят се лесно и са подходящи и за най-начинаещите готвачи.

Необходими продукти:

тиквички - 1 кг

яйца - 2 броя

овесени ядки - 1 чаена чаша

лук - 1 брой

копър - 1 връзка

сирене - 200 г

олио

Начин на приготване

Първият и най-важен момент е обработката на тиквичките. Измивате ги добре, обелвате ги, настъргвате ги, поръсвате ги с 1-2 супени лъжици сол и ги слагате в гевгир за около час. След 60 минути ги изцеждате от водата – ако останат много „мокри“, кюфтенцата ще се оформят трудно. Ако пък гостите вече са пред вратата, изстискайте настърганите тиквички с ръце. Разбивате яйцата и ги смесвате с нарязаните на дребно лук и копър. Прибавяте настърганите и изцедени тиквички, овесените ядки и натрошеното сирене. Ако сместа изглежда рядка,  добавите 2-3 лъжици брашно.

Кюфтетата от тиквички могат да бъдат изпечени на фурна или изпържени. Първите са по-диетични. Сложете в тавичката хартия за печене и върху нея поставете кюфтетата – печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако предпочитате пържени кюфтета от тиквички, то ги пуснете в предварително загрята мазнина, чието количество да е един пръст. Със супена лъжица загребвате от сместа и пържите, докато кюфтенцата се зачервят. И  тук можете да използвате домашна хартия – поставете я върху чинията, за да поеме излишната мазнина. Добавете сос от кисело мляко, ситно нарязан копър и чесън. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай