Събота,

Забраняват 4000 км пътища за камиони

От: Администратор -
Забраняват 4000 км пътища за камиони
A
A
A

Тежкотоварни превозни средства няма да могат да се движат след 2018 г. по 4000 км пътища в страната. Тогава се очаква да заработи тол системата, при която камиони и автобуси ще заплащат за изминато разстояние, а за леките коли ще остане да действа винетната система.

От съществуващите над 21 000 км пътища 4000 малки междуселски шосета ще останат напълно безплатни за ползване от колите. По тях обаче няма да може да се движат тежкотоварните превозни средства. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова в парламента.

След въвеждане на тол системата се очаква приходите в бюджета да нараснат двойно и тройно, обясни Павлова. Тя припомни, че търгът за една от отсечките на магистрала "Хемус" ще тръгне през юни. Дотогава съдът трябва да се произнесе по единствената жалба на единия от предишните обявени за изпълнители по трасето, които бяха избрани преди поръчката да бъде отменена по настояване на премиера Бойко Борисов.

Павлова припомни, че трасето, за което става дума, преди е било разпределено в два лота - Ябланица-Угърчин и Угърчин-Плевен. Сега трасето е разделено на повече лотове с цел да се избегне изграждането на тунели, с което да се спестят пари. За трасето през Кресненското дефиле на автомагистрала "Струма" министърът посочи, че в момента се разглеждат четири алтернативни на тунел проекта и се очаква към края на годината да се намери най-доброто решение.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички