За 14 г. армията ни има 55 НАТОвски цели

За 14 г. армията ни има 55 НАТОвски цели | StandartNews.com

София. Съгласно ангажиментите си към НАТО България трябва да изпълни до 2028 година пакет от 55 цели, които трябва да бъдат постигнати за изграждане на способности на Българската армия, необходими за реализацията на трите мисии – отбраната на страната, участие в мисии и операции зад граница и принос към националната сигурност в мирно време. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов по БНТ. Той подчерта, че тези цели включват също модернизация и превъоръжаване на армията.

 

„За 2014 година разполагаме с 50 млн. лв. за капиталови разходи и ще реализираме малки модернизационни проекти, защото за стартиране на проекти по придобиване на нови кораби, самолети и бронирана техника са необходими не по-малко от 150 млн. на година", подчерта министър Найденов. Той определи годината като „ключова" по отношение на избора на вариант за придобиване на нов тип боен самолет. „Изборът е между модернизация и поддържането на самолетите МиГ-29 до приключване на жизнения им цикъл, което ще струва около 180 млн. лв., или с минимална поддръжка на самолетите да се премине към стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет, който е на стойност до 700 млн. лв.", уточни министърът на отбраната.

 

На въпрос за придобиването на нови кораби той подчерта, че те са необходими за модернизацията на Военноморските сили, но проектът няма да стартира тази година поради липсата на средства.

 

Министър Найденов информира в студиото на националната телевизия за хода на дейностите по изграждането на инженерното съоръжение на южната ни граница. Той подчерта, че забавянето с около месец на проекта е във връзка със законовите изисквания за наличие на визи за проектиране, изработването на работен окончателен проект и издаването на строително разрешение, което не е отговорност на Министерството на отбраната. „След Решение на Министерския съвет и със становището на Агенцията по обществените поръчки ние приложихме текстове от ЗОП, позволяващи маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители и директна покана към фирмите, с които е постигнато съгласие по параметрите на договорите и те вече са подписани", каза министър Найденов. Той подчерта, че ще се извършват непрекъснати финансови проверки на дейностите, свързани с изграждането на съоръжението. "Ще бъда безкомпромисен към всички случаи на възможни злоупотреби, които ще разглеждам като мародерство", категоричен беше министър Найденов. Министърът на отбраната подчерта, че ще бъдат спазени условията и нормите, записани в закона по отношение на имената на фирмите, с които са подписани договорите, като такава информация може да бъде получена единствено по Закона за достъп до обществена информация.

 

Министър Найденов коментира в студиото на БНТ и причините за смяната на ръководството на Военния телевизионен канал и на вестник „Българска армия". Той показа снимки на състоянието на студията на канала след наводнение през септември 2012 година, които заради бездействие от страна на бившето ръководство на медията и Информационния център, са останали в това състояние повече от година. „ Резултатът от това е, че при бюджет от повече от 1 млн. лв. дейността на ВТК е сведена до излъчването само на новини", каза министър Найденов и посочи, че същото е и състоянието на Военната киностудия, където се съхранява архивът на Българската армия. По отношение на вестник „Българска армия" министър Найденов посочи, че себестойността на един брой е 13 лв. 39 ст., при тираж от 1300-1900 броя и 40 абонамента, което е прецедент сред печатните издания на пазара.

 

Във връзка с предстоящата годишнина от гибелта на Васил Левски, министър Найденов посочи, че поради спецификата на ритуалите по смяна на караула не е възможно спирането на движението в зоната около паметника на всеки час. „Министерството на отбраната търси комбинация между възможностите и дължимия респект към паметника и уважение към паметта и делото на Апостола", каза министър Найденов и обяви, че е разпоредил поставянето на почетен караул с удължено работно време в деня на честването на паметта на Апостола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай