Йовчев: Стрелецът е агресивен

Йовчев: Стрелецът е агресивен | StandartNews.com

Лясковец. Стрелец от Лесковец е притежавал законно общо 4 броя оръжия. През 2012 г. разрешението му изтича. Това обяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветлин Йовчев.

 

Йовчев информира депутатите в парламента за развоя на кървавата драма в Лясковец, при която загина полицай. 53-годишният убиец Петко Савов Петков е бил ранен от спецполицаи, но е жив и е задържан, каза Йовчев на народните представители. Две ловни карабини и две ловни пушки е притежавал законно мъжът, стана ясно от думите на вътрешния министър.

 

По думите му в МВР са имали информация, че през последните години мъжът става агресивен и изключително с ограничени социални контакти. Тъй като през 2012 година е изтекло разрешителното за оръжията, полицаите са му отправяли многократни покани да предаде доброволно карабините и пушките. През март 2012 година е имало идея да се проведе полицейска операция с участие на специалния отряд за борба с тероризма, за да се изземе принудително оръжието.

 

"В последствие е взето решение операцията да не се провежда", каза Йовчев. Междувременно психолози на МВР са направили профил на 53-годишния мъж, според който той е емоционално нестабилен, а агресията си може да прояви както към полицаи, така и към обикновени граждани. На 13 март е започнала операция със заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

В 0.00 часа на 14 март са проведени инструктажи на спецполицаите, имало е и разрешение от окръжна прокуратура Велико Търново. В 4 часа сутринта в ОД на МВР Велико Търново е проведен допълнителен инструктаж на участващите в операцията спецполицаи. Било решено акцията на МВР да започне в 6 часа сутринта.

 

Служители на СОБТ обграждат кооперацията, където живее стрелецът, и призовават Петков да се предаде 4 пъти. Мъжът обаче открил стрелба по униформените и вследствие на рикошет на куршумите се стига до инцидента. Веднага след това Петков казал, че ще се предаде, но отново открил огън по спецполицаите. След информацията от МВР-министъра Йовчев депутатите почетоха с минута мълчание загиналия полицай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай