Йовчев: Ситуацията с бежанците не е овладяна напълно

Йовчев: Ситуацията с бежанците не е овладяна напълно | StandartNews.com

София. "Имахме работна среща с кметовете на населени места, в които има, или са идентифицирани, подходящи сгради за настаняване на бежанци. В последните седмици има засилен трафик на бежанци към нашата страна. На тази среща обсъдихме широк кръг въпроси. От наша страна се опитахме да запознаем кметовете с реалната обстановка и очакванията в прогнозируем, обозрим хоризонт в сценарийни варианти, като се надяваме да се сбъднат най-позитивните. Изслушахме кметовете за всички възможни и потенциални рискове, условия, за да може целият процес да мине с възможно най-малко неблагополучни моменти", посочи премиерът Пламен Орешарски след среща, между него, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и кметовете на София, Плевен, Цар Калоян, Стрелча, Елхово, Момчилград, и Харманли, предаде Фокус.

"Уточнихме, че трябва една много по-добра комуникация, по-добра информираност. Може би това беше първото, за което се разбрахме с кметовете – за оперативна връзка, за да може навреме да се реагира на всеки изникнал проблем, а сме убедени, че колкото и добра подготовка да сме направили до този момент, проблеми ще изникват. Оставаме с добър контакт, за да реагираме своевременно и от двете страни на предизвикателството, което стои пред нас", добави Орешарски.

"Към момента ситуацията с бежанците все още не е овладяна напълно. Имаме и положителни варианти, имаме и по-крайни сценарии, които могат да се развият. Готвим се за най-тежките варианти. Мисля, че ще сме в състояние на този етап да управляваме рисковете както трябва. Има варианти, които са по-оптимистични, и ще успеем да овладеем напълно ситуацията в сравнително нормален темп, ако не се увеличи съществено потокът от чужденци на наша територия", заяви Цветлин Йовчев.

"Благодарен съм на кметовете за добрия диалог и направените предложения. Много от тях са разумни и ние ги приемаме, както и приемам това, което беше отправено като препоръка – за по-активен директен диалог с кметовете. Оттук нататък това ще бъде направено. Запознахме ги с рисковете, които произтичат от навлизането на големи групи хора от района на Близкия Изток на наша територия, и с мерките, които сме възприели за неутрализиране и минимизиране на рисковете от тези заплахи", заяви Йовчев.

По думите му,  разширяването на местата на настаняване на бежанци ще се извършва единствено в случаите, в които се изчерпват вече тези места, които има възможност да бъдат разкрити.

"Ще приоритизираме местата, в зависимост от изразените опасения, мнения и коментари на кметовете. Най-вече ще вземем предвид обективните обстоятелства, които могат да повлияят на аспектите на сигурността", добави Йовчев.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е разпоредила да има екип на Общинска полиция в кв. „Овча купел", както и патрул, който да е на линия, в централната градска част.

"Действително, в тази извънредна и критична ситуация е необходимо да се подходи отговорно. Предизвикателствата пред цялата страна са сериозни, но всяка община и всеки регион има своите собствени предизвикателства и проблеми. Пред премиера и вицепремиера поставихме всички възможни проблеми, които имаме в момента или евентуално очакваме. Получихме разбиране за голяма част от тях. Аз лично очаквам, че ще има резултат от това", добави Фандъкова.

"Специално в София, има център за настаняване на бежанци, който е натоварен. Преди няколко дни имаше напрежение в този център в кв. „Овча купел". В центъра на града също има част, в която особено вечерно време има по-сериозно напрежение. Поставих въпроса за засилено полицейско присъствие, за възможности за осигуряване на сигурността не само на настанените в тези центрове, но и на гражданите, които живеят наоколо", заяви кметът.

"Получих уверението от г-н Йовчев, че това ще се случи и ще се вземат по-строги мерки и за това настанените в центъра след 22.00 часа да бъдат там, където е необходимо, и да не се получава това напрежение. Очаквам това да стане. Ние ще съдействаме с възможностите, които има Общинска полиция", каза още Фандъкова.

"На територията на Новозагорска община вече има бежански център от дълги години, но в момента при капацитет от 70 души са настанени 135. При особена необходимост общината може да осигури сгради в околни населени места като закрити училища, за да се настаняват сирийски деца и жени", обяви кметът Николай Грозев и коментира: "Село Богданово предложих. Хората в това село още не знаят, а в село Баня там, където има изграден такъв център има притеснения от хората, защото те не са с режим постоянно да бъдат в центъра, а са на свободен режим".

"В Елхово, близо до турската граница тревогите на кмета са индентични - сигурността на жителите на града", каза Петър Киров: Хората в Елхово не знаят как ще функционира и аз съм тук, за да мога да имам яснота, да им кажа как ще работи центърът и вече те да си кажат мнението. Разбрах, че ще бъде от затворен тип, тоест хората, които ще бъдат вътре няма да могат да напускат центъра."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай