Йовчев обвини търновските полицаи за провала в Лясковец

Областният директор във Велико Търново ще бъде сменен, обяви министърът

Йовчев обвини търновските полицаи за провала в Лясковец | StandartNews.com

София. Главните виновници за провала на спецакцията в Лясковец, при която загина спецполицай, а трима бяха ранени, са полицаите от Велико Търново, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция днес. Двамата местни полицаи, отишли да заснемат къщата на стрелеца в деня преди акцията, са го предупредили и той е очаквал баретите. Те ще бъдат дисциплинарно уволнени. Шефът на областната дирекция на МВР в старата столица ще бъде сменен, обяви още министърът. Предшественикът му също ще бъде наказан тежко, тъй като е отговорен за липсата на действия срещу Петко Петков още от 2012 г.

Имало е необходимост да се проведе акцията и да се действа незабавно, защото е имало сериозен риск Петко Петков да упражни насилие, обобщи министърът. Всички действия на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) са законни, при планиране и подготовка на операцията са спазени всички нормативни изисквания на МВР и добрите практики, категоричен бе Йовчев. 

След изтичане на разрешението за оръжие не са били предприети всички необходими действия за изземането му, посочи министърът. Подценени са рисковете от оставането на оръжието у Петков. Той може би е имал психичен проблем и асоциално поведение, според подадени срещу него сигнали. Пренебрегнати са редица сигнали за поведението му, които са оставени без последствие. Министърът припомни, че през 2012 г. след решение на районния съд се е наложило да се планира операция за СОБТ, служители са били изпратени на място. Към момента е счетено, че има непремерен риск и акцията не е проведена. Издадени са указания от тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев да бъдат използвани всички налични методи да се изземе оръжието. Няма нарушение, всички действия са законосъобразни, повтори Йовчев, както и резолюцията на тогавашния главен секретар е правилна и адекватна. В следствие на указанията обаче не са предприети действия от страна на местните органи на реда, посочи министърът. Тогавашният и сегашният директор на областна дирекция на МВР Велико Търново не са изпълнили нарежданията на тогавашния главен секретар Калин Георгиев, заяви Йовчев. 

Той преразказа и хронологията на проведената акция. На 20.02.2014 е запознат главният секретар на МВР Светлозар Лазаров с проблема. "Той издал разпореждане и е направил всичко, което е трябвало да направи, за да бъде разрешен този проблем", категоричен бе министърът. На 12 март е подаден сигнал, според който е имало реална заплаха Петко да използва оръжие срещу децата от съседното училище. Това е наложило незабавно планиране и провеждане на операция за неутрализиране на опасността. Планирането и провеждането на операцията са съгласно нормативните изисквания и добрите практики, включително са проведени две тренировки. Привлечени са специалисти от института по психология, изготвен е психопортрет, който е използван за преценка на риска. 

Причина за трагичния изход са неадекватните действия на служители на областна дирекция на МВР Велико Търново, заяви министърът. Двамата без разпореждане и с неясна цел предишния ден са отишли да заснемат дома на Петко, той ги е забелязал и е забелязал, че са полицаи, но не са докладвали този факт на своите началници. Ако служителите на СОБТ са били наясно с това, те са щели да приложат коренно различен способ за провеждането на операцията, при който е нямало да пострадат полицаи. Разчитало се е на това, че при изненадата ще разполагат с 10-15 секунди, но той ги е чакал в засада. 

Втората причина, която е част от първата, е че спецполицаите е трябвало да проникнат в дома на Петков през 3 места, но не са успели да проникнат през входната врата, тъй като той я е барикадирал, понеже ги е очаквал. 

В известна степен трагичният завършек се дължи и  на това, че през последните години подготовката на СОБТ е водена в погрешна посока - това е мнението на много от служителите, посочи Цветлин Йовчев. Той обърна внимание, че този процес не започва от миналия мандат, а от много по-назад във времето. Много от способите са били занемарени и не е водена адекватна подготовка. 

Технологично и технически отрядът изостава от съвременните средства, призна министърът. "Ако те бяха оборудвани, може би щяхме да предотратим този трагичен завършек", каза Йовчев. 

Тежки дисциплинарни наказания ще бъдат наложени на предишния (Коцев) и сегашния (Христов) шеф на областната дирекция във Велико Търново. Христов ще бъде сменен, поради това, че не е упражил достатъчен контрол и не е предприел необходимите мерки, които са можели да предотвратят изхода от акцията и дори самата необходимост от провеждането й. 

Йовчев каза, че съжалява за това, тъй като резултатите на Христов последните месеци са били много добри. 

Ще има множество наказания по цялата верига, добави министърът. 

Служителите на СОБТ са се държали достойно и адекватно, държали са се така както трябва да се държат, категоричен бе Йовчев. Не се предприемат никакви наказания за отряда. 

МВР планира да осигури възможност за по-добро обучение на отряда, както и да се направи преглед на оборудването и възможностите за доставка на необходимото техническо оборудване и материали за антитерористите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай