Йосиф се отметна за избора на Серафим

Йосиф се отметна за избора на Серафим | StandartNews.com

В църквата зрее нов скандал, който може да доведе до ново гласуване за Неврокопски митрополит. Повод за него ще е писмо на владиката ни в САЩ Йосиф. А причината - изборът на Серафим за престола в Гоце Делчев при равни гласове за него и опонента му Григорий - 6 на 6. При вота на 19 януари набързо беше обявено, че Серафим е новият титуляр, тъй като за него е пуснал бюлетина и патриархът, а неговият глас се брои за два. Проблемът е, че това правило не важи при избора на архиереи, а само при другите решения на синода. Никой от владиците обаче не възразил, за да не бъде злепоставен Негово Светейшество Неофит. Интересното е, че двигател на "математиката" по избора беше поверена именно на Йосиф.

 

В стремежа да не бъде избран владиката, подкрепян от "лобито на Николай", беше погазен уставът, обясниха пред "Стандарт" близки до синода. Парадоксът е, че причина за тази ситуация е отново Йосиф. Защото гласовете на архиереите бяха 13, но Антоний не успя да се върне от Берлин и прати вота си дистанционно. Тъй като е близък с Николай Пловдивски, явно очакванията са били и той да гласува за Григорий. Бюлетината на Антоний обаче беше за Серафим. Ако беше оставен и той да гласува, настоящият проблем нямаше изобщо да съществува. На 19 януари обаче, преди да се гласува за неврокопски владика, Йосиф предложил вече да не се разрешава вот от дистанция. Неясно защо сега пак той внася писмо, в което иска синодът да се произнесе дали гласът на патриарха се брои за два при избор на митрополит.

 

Интересен детайл е, че писмото, с което "Стандарт" разполага, е писано на 15 януари - 4 дни преди избора на Серафим, а е заведено в деловодството на 23 януари, 4 дни след вота. Писмото на Йосиф е в програмата на тридневната сесия на синода, която започва днес. Галактион Старозагорски пък е изпратил антиписмо, в което е против разглеждането на въпроса. За Серафим на 19 януари бюлетини пуснаха Неофит, Йосиф, Гавриил, Галактион, Йоаникий и Амвросий. Любопитното е, че дори да се стигне до прегласуване, гласовете отново ще са 6 на 6, тъй като Йосиф е в САЩ. А по негово настояване вече не може да се пускат бюлетини дистанционно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай