Язовир „Копринка" преля, изпускат го под контрол

Язовир „Копринка" преля, изпускат го под контрол | StandartNews.com

Стара Загора. Продължава контролираното изпускане на един от най-големите язовири у нас - „Копринка", поради обилните валежи в дните около Великден. Това съобщи кметът на община Казанлък Галина Стоянова в понеделник. Ден преди празника водата е достигнала на 5 сантиметра от прeливниците и се е наложило спешно отваряне на изпускателните шлюзи.

По данни на МТО-станцията на Националния институт по метеорология и хидрология само за четирите дни преди Великден в Града на розите и региона се е изсипал над 68 л/ кв. м дъжд, което надхвърляло повече от два пъти средно месечната норма.

Ден след празника кметът на Казанлък и експерти са огледали невралгични пунктове по река Туднджа, в която се изпускат водите на язовира, като мостовете край селата Розово и Бузовград. „Нивото на реката е нормално, няма сигнали за излизане от коритото или опасност от наводнения", увери кметът Стоянова.

Наблюдението на Копринка и останалите язовири, водоеми и реки в райно обаче остава, тъй като метеоролозите предупредиха за нови дъждове в средата на седмицата.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай