Яна Маринова в гонка с морска вълци

38 лодки се борят за награда от 20 хил. лв. в регатата "Cor Caroli - Bavaria Yachts"

Яна Маринова в гонка с морска вълци | StandartNews.com

Созопол. Звездата от "Стъклен дом" Яна Маринова се включи вчера в най-голямото ветроходно събитие в България - международна регата "Cor Caroli - Bavaria Yachts, powered by LEXUS". "Винаги ми харесва, когато има състезание и се виждам с хубави хора", заяви Маринова преди състезанието. Организаторите от "Кор Кароли" и яхт клуб "Бавария яхтс" пък й бяха приготвили сериозно предизвикателство - да изкачи 21-метровата мачта на яхтата "Bavaria 55". Това е най-голямата лодка, която взе участие в регатата. "Няма физическо упражнение, което да не мога да направя", отговори им актрисата.

Стартът на уникалната регата, която се провежда за 12-и път, беше даден от парламентарния шеф Цецка Цачева. Тя се качи на моторница, за да отиде в открито море, където я очакваха състезателите. 38 лодки и близо 250 участници се включиха в невиждано водно шоу. За първи път те се борят за награден фонд от 20 хил. лв. По традиция морският турнир се организира от фондация "Кор Кароли" и яхт клуб "Бавария яхтс", като от тази година се подкрепя от генералния спонсор "Lexus". Автомобилният гигант също участват в надпреварата със своя лодка. Екипажът му се състои от четирима професионалисти и шестима любители - служители на "Lexus".

"Отдадохме сме така яростно на ветроходството, защото това е един джентълменски спорт. Всички участници са отдадени на природата и извличат максимално от нея. Затова се включи и "Lexus", коментира Велко Лазов, управляващ директор на "Lexus". Капитан Тома Томов от фондация "Кор Кароли" коментира, че се увеличава интересът към ветроходството. "Стремежът ни е всяка година регатата да бъде все по-добра", посочи той. Председателят на яхт клуб "Бавария яхтс" Лъчезар Братоев изрази надеждата скоро регатата да стане напълно професионална като световноизвестната "Volvo Ocean Race". Той припомни, че в управлението на подобни регати се включват мениджъри от Формула 1. През последните години въпреки кризата ветроходството остава предпочитано хоби за успешните българи заради заряда на екстремен спорт, съчетан както с физическо, така и с умствено натоварване при определяне на най-успешната тактика за улавяне на вятъра.

Тазгодишната регата ще се проведе на три етапа. Първият е до Созопол и с дължина 53 морски мили. Вторият е най-дълъг и е до Балчик - 63 морски мили. Той ще е и най-трудният, тъй като ще е през нощта, което е рядкост в регатите. Последният е с дължина 18 мили и е от Балчик до Варна. В първия и последния ден организаторите са планирали и състезание между професионалисти и аматьори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай