ВУСИ събра експерти за сигурността на Европа

ВУСИ събра експерти за сигурността на Европа | StandartNews.com

България се нуждае от нова стратегия за сигурност, която да обхваща и даде адекватен отговор на всички съвременни предизвикателства. Около това становище се обединиха експерти, които дискутираха "Съвременни заплахи за сигурността на Европа" на международна научна конференция. Форумът се проведе във Висшето училище по сигурност и икономика, а на него присъстваха специалисти от 5 държави.

Най-голямото предизвикателство пред Европа е изграждането й като самостоятелен и единен политически субект. Това заяви основният докладчик по темата проф. д-р Димитър Йончев. Според него трябва да се създаде възможността да се реагира своевременно на всяка една криза и в регионален, и в глобален мащаб. "Нужен е политически интегритет и стратегия във външнополитическия курс на ЕС. Те трябва да бъдат съобразени с реалностите на днешния свят и да водят към постигане на равновесие в световен аспект", категоричен е проф. Йончев.

Конференцията е изключително важна и дава възможност за актуален и професионален преглед на процесите на Стария континент, и в частност България. Това споделиха експерти от водещите университети, които представиха своите доклади. Националната сигурност, миграционният натиск, защитата на общите европейски граници и разработването на антикорупционни практики са важни и неотложни въпроси. Тяхното бързо и адекватно решаване ще бъде тест за България и Европа, който ще покаже дали можем да гарантираме сигурността на гражданите, е мнението на експертите.

"Основата на националната сигурност, а оттам и сигурността на Европа, е преди всичко образованието. Убедена съм, че суверенитетът на границите ни се гарантира от просветени хора, които професионално знаят как да реагират при кризи", заяви председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова. И допълни, че решимостта при възникналите проблеми ще определи дали животът ни ще бъде по-лесен или по-труден.

На международната научна конференция, която се проведе във Висшето училище по сигурност и икономика, присъстваха още окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, директорът на ДАНС в града Николай Петров, зам.-директорът на ОД на МВР - Пловдив комисар Георги Георгиев, шефът на КАТ Николина Джамбова, експерти в сектор "Сигурност", представители на местната власт и общественици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай