Всяка пета фирма натискана за подкуп

Всяка пета фирма натискана за подкуп  | StandartNews.com

Има напредък в борбата с рушветите, искани от полицаи

18% от компаниите се оплакват, в ЕС само 4% имат такъв проблем

Всяка пета фирма у нас се е оплакала през изминалата година, че й е поискан подкуп от държавен служител. Така 18 на сто от родните компании са признали за корупционен натиск от администрацията. За сравнение този процент средно за останалите страни в ЕС е едва 4 на сто. Това показват данните от доклад за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията. Проучването проследява доколко лоялни са били държавните служители и искали ли са "подаръци под масата". От центъра обръщат внимание и на антикорупционните стратегии, които подготвят властите. "Административната корупция у нас остава на критично високи нива - около 1,3 млн. сделки на година", призна Руслан Стефанов от организацията на днешния Обществено-политически форум за противодействие на корупцията. Събитието събра на едно място президента Росен Плевнелиев, министри, представители на съдебната власт и експерти в разговор за рушветите и борбата с тях. Докладът обаче не носи добра новина, тъй като показва, че тенденцията за намаляване на

корупционните сделки вече е пречупена и

скалата расте отново нагоре

Нейният връх се вижда през 2014 г., когато близо 30 на сто от пълнолетните българи са си признали за участие в такава сделка поне веднъж. Проучването разкрива, че подкупите в страната ни са често срещани на всички нива в обществените институции, като се правят със знанието и мълчаливото съгласие дори и на висши ръководители. "Корупцията не може да бъде плод на няколко гнили ябълки, по-скоро е системен проблем на държавната администрация", обобщи Стефанов. Като примери за мащабна корупция по родните ширини той посочи казуса с фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). На ниво подкупи страната ни може да се нареди до държави, които все още са в предприсъединителна фаза към ЕС. Въпреки

това обаче у нас жертвите на корупция имат

повече алтернативи за това на кого да се оплачат

и да избегнат плащането. Проучването показва и доза успех в борбата с корупцията сред пътните полицаи. Вече 63 на сто от гражданите признават, че предприетите мерки в КАТ значително намаляват случаите на корупция. Освен самите подкупи сериозен проблем е и противодействието им. Доказателство за това са данните, че от около 1,3 млн. корупционни сделки на година едва 150 завършват с ефективна осъдителна присъда. В проучването това е определено като генерална неефективност на контролната система. Въпросната система се състои от една страна от невидима армия от около 400 самостоятелни административни единици, които трябва да следят именно за корупция по различните етажи на властта. Това са около една четвърт от цялата администрация. От друга страна, пък е съдебната система, в чиито ръце са наказанията. "Изводът е, че ни трябва рестарт на контролната система", убедени са от организацията.

Народът на Ботев и Левски не трябва да е корумпиран

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на форума. "Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията - нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея", обясни той. В ден първи от своя мандат казах, че не бива да се заблуждаваме, че с лекота ще превъзмогнем корупцията, но този път трябва да се извърви, подчерта той. "Правителството днес постигна определен успех в корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо", смята Плевнелиев. Според президента в завладяната държава се установява частен контрол върху правоприлагащите органи, а корупционните практики имат и международна проекция, например в енергийната зависимост. "Помислете си, ако можехме да спрем прахосничеството и лошото управление на проекти, на фалиралата пред очите ни КТБ, като фалиралите през 1997 г. десетки български банки по същата схема. Ако можехме да върнем назад и съсипаната приватизация, от която се очакваха приходи от над 30 млрд. долара". "Съществуват множество доказателства, че корумпирането на служители на регулатори, правоприлагащи и контролни институции е един от основните методи на блокирането на разследвания и антикорупционните мерки", призна Плевнелиев. Именно заради това той обяви, че застава зад антикорупционния закон на правителството и ще подкрепя партиите в битката с подкупите.

Съдебната власт ключова за борбата

Основната роля в борбата с корупцията е на съдебната власт. В това е убедена министърът на правосъдието Екатерина Захариева. "Няма как без добре работеща съдебна система, без независими следователи, съдии и прокурори, борбата с корупцията да бъде ефективна", отсече тя на форума. Захариева похвали приетите на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които засягат прокуратурата, съдийското управление, кариерното развитие на магистратите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай