Понеделник,

Всяка година: Възрастта за пенсия да расте с 6 месеца

От: Failed to load user -
6668
Всяка година: Възрастта за пенсия да расте с 6 месеца
A
A
A

Бизнесът настоява за бързата реформа и отпадане на "втора категория труд"

Нарастване на възрастта за пенсиониране до 65 години за мъже и жени, отмяна на втора категория на труд и обособяване на отделен фонд за осигуровките и пенсиите на военни, полицаи и служителите на затворите. Това са част от общите предложения на четирите национални работодателски организации за развитие на пенсионната система. Предложенията са изпратени на вицепремиера Ивайло Калфин.

Бизнесът настоява да се направят актюерски изчисления за ефекта от тези предложения. Ако те бъдат изпълнени, може да се окаже, че бюджетът на НОИ ще бъде балансиран, коментираха работодателите. Те предлагат нарастването на възрастта и стажа за трета категория да става с по 6 месеца на година до достигане на 65 години възраст за двата пола, 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете. Идеята на Калфин пък е възрастта за пенсия да е 65 години за мъжете през 2029-а, а за жените - през 2037 година. Да се отдели плащането на социалните пенсии от осигурителната система, а за полицаи и военни да се обособи нов фонд в НОИ, настоява бизнесът. Според работодателите чрез новия фонд ще се види колко пари се харчат за пенсиите на служителите в силовите ведомства.

"Пенсиите, които се плащат на лицата по член 69 от КСО, не съответстват на вноските, които се правят за тях, имам предвид размера и продължителността на тези пенсии. Тогава ще отпаднат малко от приходите и много от разходите на НОИ и ще стане ясно, че всъщност бюджетът на НОИ е балансиран", коментираха от АИКБ. Идеята за отпадането на втора категория на труд е свързана с предложението за отпадане на всички категории заради подобряването на условия на труд. "Втората категория е някаква междинна. Просто трябва част от хората от тази категория на труда да минат към първа категория, а друга част - в трета категория. И това е още един повод да се огледат всички категорийни работници, защото са се променили много условията, в които работят. Компаниите са инвестирали стотици милиони за подобряване на условията на труд и сега ситуацията не е такава, каквато е била преди 15 години", твърдят от бизнеса. Те настояват за запазване на тристълбовия модел на пенсионната система и радикална промяна в отпускането на инвалидните пенсии.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички