Всеки втори разчита на нета

Всеки втори разчита на нета | StandartNews.com

Половината българи разчитат на интернет ежедневно, става ясно от нашата анкетаВъпросът ни тази седмица беше "Как ни влияят социалните мрежи и интернет?"

Относителното мнозинство от включилите се в нашето проучване - 39,61%, оценяват положително световната мрежа като източник на информация, а за други 15,33 на сто интернетът е просто част от работата им. На обратното мнение са 16,03 процента, които смятат, че от седене пред монитора се затъпява. За почти една четвърт, или 24,27 на сто, проблемът пък е, че виртуалното общуване между хората е изместило реалното такова. Останалите 4,76% са убедени, че става въпрос просто за комуникации, които по никакъв начин не влияят на хората.

Предвид ясните резултати от заинтересоваността на хората към социалните мрежи и интернет, за първи път у нас ще бъде проведена специална лекция от невролога от Оксфорд баронеса Сюзън Грийнфилд. Тя пристига у нас за първи път по покана на Мобилтел и "Британски съвет България" на 30 октомври и ще бъде специален гост на церемонията Mtel Media Masters 2014. Тя ще ни разкаже как технологиите променят мозъка. Какво е да си жена-учен във Великобритания? Каква е връзката между класическите езици, литературата и човешкия мозък? Какво се случва с нас в забързания технологичен свят, в който живеем? Влияе ли интернет върху емоциите ни и променят ли ни социалните мрежи? Отговори на тези и други въпроси можете да разберете и като гледате церемонията на живо на mtel.bg 

Баронеса Сюзън Грийнфилд е невролог и старши научен сътрудник в Оксфорд. Има 30 почетни степени от британски и чуждестранни университети и оглавява мултидисциплинарна изследователска група за невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Освен че е може би най-популярната и успешна жена-учен във Великобритания, тя носи къси поли и това според вестник „Гардиън" е второто нещо, което всеки знае за нея. Обича модата, има дълга руса коса и си слага яркочервено червило, но не само външността й я отличава в строгите академични среди. Определят я като любопитна смесица от консерватизъм и визионерство. Няма Фейсбук профил и предупреждава, че интернет поставя хората в дигитално факсимиле на реалността, където техните социални умения атрофират, а мозъците им закърняват.

Първоначално Сюзън Грийнфилд завършва психология и философия, но постепенно е все по-очарована от физиологията на мозъка и еволюцията на човешкия ум и започва да търси отговори на големите философски въпроси в контекста на неврологията. В последните години изследва начина, по който съвременните технологии влияят върху мозъка ни, човешките мисли и чувства. Публикува невронаучната теория за съзнанието „Личният живот на мозъка", автор е и на книгите „В търсене на идентичност в 21 век", „2121: Приказка от следващия век", „Трансформация на ума: как цифровите технологии оставят отпечатък върху мозъка".

Баронеса Грийнфилд не приема твърденията, че е враг на новите технологии, защото по думите й без тяхна помощ не би могла да работи, но според нея те създават нова среда, към която човешкият мозък трябва физически да се адаптира, а това няма как да остане без последици. Не се определя като песимист, а като човек, загрижен за това, което може да се случи с човешката самоличност.

Денят на Сюзън Грийнфилд започва в лабораторията й в Оксфорд в 7.30 часа. Никога не си взема почивка. Не харесва дейности като готвене и градинарство и предпочита да прекарва почивните си дни в мислене.

Тя е първата жена президент на Кралската институция на Великобритания и активно участва в кампании в подкрепа на това повече жени да се занимават с наука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай