Всеки десети дава подкуп на лекар

Всеки десети дава подкуп на лекар | StandartNews.com

Десет процента от българите през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми - на тях лично или на членове на семействата им. Това сочат данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 28 март и 5 април сред 1000 души. Изследването е в рамките на собствена изследователска програма на "Екзакта".

Тези, които твърдят, че са дали подкуп за лечение, са преди всичко жени, хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти, както и жители на столицата. На този фон корупцията в КАТ не изглежда чак такъв тежък проблем, защото само 5% от участниците в изследването са признали, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции (вкл. и на КАТ). Други 3% са плащали под масата за административна услуга - издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ. Общо 1.5% посочват, че са плащали за митническа услуга, а 1,3% - за данъчна. За съдебна услуга, както и за образование подкупи са давали под 1% от българите. Обобщените данни показват, че около 20% от българите са дали подкуп през последната година, за да решат някакъв проблем. В същото време търпимостта на населението към корупционните практики у нас е твърде ниска, поне на декларативно ниво. Едва 6% от българите заявяват, че са склонни да оправдаят хора, които дават подкупи.

Данните показват, че само 10% от българите смятат, че в България е много вероятно човек да бъде осъден за корупция. Цели 77% твърдят, че това е малко вероятно да се случи. Хората на възраст под 30 години, както и най-възрастните - над 60 години, по-често от останалите българи са на мнение, че корупционните практики се санкционират от закона. Така мислят и хората с ниско образование, както и жителите на селата. Сред политически ангажираните българи най-често вярват във възможността корумпираните да бъдат осъдени избирателите на РБ и на ГЕРБ.

Най-много скептици има сред високообразованите и заможните прослойки от населението, както и сред избирателите на националистическите формации. Общо 65% от участниците в изследването одобряват румънския модел за борба с корупцията по върховете на властта и го намират за подходящ за прилагане у нас. Едва 5% смятат, че е непригоден за ситуацията в България даже и с аргумента, че "това е политическа репресия". Общо 30% не са запознати с модела и не изказват мнение.
43 на сто от българите са категорични, че специален закон за борба с корупцията може да я ограничи до голяма степен. 25 процента смятат, че подобен закон ще повлияе в малка степен на корупционните практики у нас, а 16 на сто изключват възможността проблемът с корупцията да може да се реши чрез закон.

Във възможността корупцията да бъде ограничена със закон вярват най-много младите и заможните българи, както и жителите на градовете областни центрове. Около и над половината избиратели на повечето партии вярват, че антикорупционен закон би ограничил корупцията у нас. В този смисъл би следвало да се разчита на подкрепа за закона сред значима част от политически изкушените избиратели у нас, смятат от "Екзакта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай