Все по-често се купуват рапани и миди

За Никулден само шаранът и пъстървата са български

Все по-често се купуват рапани и миди | StandartNews.com

Дните преди Коледа са традиционното време, когато "Стандарт" поставя допълнителен акцент върху проблема с качеството на стоките и отговорните производствени и търговски практики. И тази година вестникът стартира инициативата "Да на българското" с призив към потребителите да купуват стоки родно производство, а към производителите и търговците - да бъдат коректни към своите клиенти.

Само живият шаран и пъстървата, които ще бъдат на трапезата за Никулден, са родени в България. По-голямата част от останалата риба, която се предлага за празника, е внос. Почти 100% от скумрията, както и по-голямата част от ципурата и даже цацата са вносни, казват продавачи в магазините.

Всичката замразена риба също е от внос. Виетнам, Китай и Перу печелят все по-голям дял от българския пазар на риба, показват и данните на земеделското министерство. Според тях само за последната година вносът на риба от страни извън ЕС се е увеличил с 15%. Основните количества вносна риба обаче е от ЕС - Гърция и Норвегия са водачи в класацията. Увеличава се и износът на български водни организми, макар и по-скромно - със 7%, въпреки руското ембарго за внос на храни от ЕС. Сериозен ръст бележи износът на рапани, интересен факт е, че българите също започват да харесват и да търсят този деликатес.

Увеличава се и консумацията на миди, сочи статистика. Но като цяло българите са на опашката в Европа по консумация на риба на глава от населението. Обикновено хората купуват риба само по веднъж месечно и дори по-рядко, само на Никулден пазаруват повече, но тази година дори и на празника покупките са по-малко, признават търговците. Инспектори от агенцията по храните и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури следят стриктно на пазара да не се появява бракониерска риба и такава с изтекъл срок на годност. Веднага след Никулден продължават масираните проверки за безопасна храна по Коледа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай