Връщаме стока без дефект до 14 дни, но с условие

Връщаме стока без дефект до 14 дни, но с условие | StandartNews.com

Стока без дефект може да бъде върната до 14 дни, ако е закупена дистанционно. Това припомнят от Комисия за защита на потребителите (КЗП) и уточняват, че стартира Информационна кампания за правата на потребителите, провеждана от Европейския съюз.

Един от разпространените начини за удовлетворяване на рекламация в случай на дефект е връщането ѝ в магазина. В случаите на несъответствие потребителите могат да се откажат от покупката само ако са я сключили дистанционно. Това са възможностите за отказ от покупка, предвидени в Закона за защита на потребителите, който е хармонизиран с европейското законодателство в тази област, обясняват от комисията.

Една от ситуациите, в които потребителите могат да върнат закупена стока, е при дефект, който се е появил в законовия гаранционен срок (до две години от датата на закупуването) или в периода на валидност на търговката гаранция, съгласно условията в нея.

Търговецът е длъжен да ремонтира дефектната стока безплатно след предявяване на рекламация или да я замени с нова в срок от един месец. Ако не успее да изпълни тези условия, търговецът е длъжен да намали цената или да върне цялата сума на клиента.

До връщане на парите може да се стигне и когато закупената стока е била ремонтирана три пъти в рамките на двугодишния гаранционен срок, съветват още от КЗП.

Връщането на закупена стока от традиционен магазин без дефект или след изтичането на двуседмичния срок при сделките от разстояние и извън търговски обект е въпрос единствено на добра търговска практика и не е нормативно уредено, припомнят от комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай