Военни шефове се "командировали" на Прет-а-Порте

Военни шефове се "командировали" на Прет-а-Порте | StandartNews.com

София. Шефове на военно дружество, работещо на загуба вече повече от три години, са си правили екскурзии до лъскавия моден форум Прет-а-Порте в Париж. Изпълнителният директор на "Интендантско обслужване" Соня Неделчева и един от членовете на Съвета на директорите две години подред са ходили на командировки в Града на влюбените с пари на дружеството. Заповедите за скъпите екскурзии пък били незаконно издадени.

Преди два месеца пък шивачките, работещи там, се вдигнаха на бунт заради неизплатени заплати. Още тогава Неделчева и членовете на Съвета на директорите бяха уволнени, като принципалът на дружеството министър Ангел Найденов нареди одитна проверка на работата им.

Оказа се, че въпреки осигурените от военното ведомство поръчки, дружеството е работило с огромни загуби. От 2010-а година, когато досегашното ръководство е заело длъжност, загубите възлизат на над 2.5 милиона лева. Шивачките пък работеха на пълно работно време по шест дена седмично на заплащане под минималната заплата. От 2009-а насам минималното заплащане в дружеството е 240 лева.

За пред НОИ обаче са плащани осигуровки върху актуалната МРЗ от 310 лева. Одиторите са констатирали и огромни липси на дълготрайни активи. В резултатите от проверката им е посочено, че дружеството е раздало 74 000 лева за правни услуги без сключен договор, а договорът за физическа охрана е неизгоден и ощетява държавата. Общо за периода са разплатени над 3 милиона за разходи по организация и управление. Разходите за основната дейност на дружеството са със над 700 000 лева по-малко.

Общото заключение на одиторите е, че дейността на дружеството е осъществявана без ясна програма и при липса на координация. Докладът от проверката гласи, че управлението на дружеството е било неефективно, а контролът от страна на принципала - първо Аню Ангелов, а след него за кратко и Ангел Найденов, е бил слаб. Резултатите ще бъдат изпратени във военноокръжната прокуратура в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай