Водата в Мизия се оттегля, няма втора жертва

Водата в Мизия се оттегля, няма втора жертва | StandartNews.com

Мизия. След лошите новини по повод наводнението в Мизия в понеделник след обяд се появиха и две добри – водата се оттегля, макар и бавно и няма втора жертва в града. Това съобщи Иван Кирилов, директор на областната дирекция на полицията във Враца. Не се е потвърдил слухът за открит труп на 80-годишна жена. Няма и хора в неизвестност и никой не се издирва. Жертвата е една – 60-годишен мъж, който е отказал да се евакуира, не допускайки, че вълната ще надмине ръста му. Така е загинал.

Нивото на водата, заляла града, спадна с над 70 см. Но водният стълб от 1,70 м остава. Според кмета Виолин Крушовенски, вълната е била с височина от 2,7 метра. Такава вълна по Скът не е имало от 100 години. Вече е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Виновните трябва да бъдат наказани, смятат хората в наводнения град. Почти всички са убедени, че приливната вълна не е образувана само от падналия дъжд, а от изпусната от язовирите вода. Някои разказват, че в нея са плували големи шарани, което говорело за това. В същото време министъртт на околната среда и водите в оставка Светослав Атанасов убеди по една от телевизиите, че няма изпуснати или аварирали стени на язовири. Същото неколкократно заяви и областният управител Венцислав Василев.

На територията на общината има 8 язовира и всички са общинска собственост. т.е. отговорност за тях носи общината и тези, на които са дадени под аренда. Министърът отново се оправда с предупрежденията, че се очаква повишаване на нивата на реките Скът, Вит и Осъм, но общините не са се съобразили докрай с тях. В Мизия били изпратени писмени предупреждения за хората, които живеят около реката, но те са отказали да се съобразят с тях. Има опасност от нова вълна за сряда и четвъртък и общините от проблемните места отново са предупредени, каза министърът.

Днес спасителни екипи на пожарната, полицията, „Гражданска защита", военните прекарваха с лодки хора до наводнените им домове. Те вземаха дрехи за децата, лекарства и се връщаха отново в базовите лагери, които са в квартал „Лазар Драганов" и в детската градина в центъра на Мизия. Върналите се направо плачеха от това, което са видели. Унищожени са помещенията им, мебелите, покъщнината, всички кокошки са издавени. Жена сподели, че двете й котки се качили на покрива и така оцелели. Мъж се похвали, че кучето му се качило на покрива на гаража и също е оцеляло. Той помоли един от екипите с лодки да се приближат до него, за да му хвърли храна. Спасители уловиха и оцеляло прасе, а мъж веднага си го позна, каза, че е негово и си го прибра.

Станаха известни и първите резултати от щетите, нанесени от голямата вода. Съборени са 32 къщи, 18 гаража, 14 летни кухни, 38 селскостопански постройки, съобщиха от кризисния щаб в града. Продължават да пристигат помощи – храни и пиетйна вода. АЕЦ – Козлодуй е готова да настани хора в работническото си общежитие. Тя вече е изпратила тонове питейна вода.

В Мизия се появи слух, че е била изпусната вода от язовир „Огоста" край Монтана. Това не е вярно, съобщи шефът на дружеството „Напоителни системи" в Монтана инж. Игор Репкин. В язовира има 350 млн. куб. м вода при вместимост от 506 млн. Река Огоста след язовира има воден стълб от 2 метра. При това Скът е приток на Огоста. Тя се влива в Дунав на 6 км от град Мизия.

Кметът д-р Виолин Крушовенски: Убеден съм, че тази вода не е само от дъжда. Изпуснати са язовири. Затова в досъдебното производство е включено и разследване на състоянието на стените и нивата на язовирите, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай