Внимание! Удря ни нова магнитна буря

През следващите часове се очакват серия от слънчеви изригвания

Внимание! Удря ни нова магнитна буря | StandartNews.com

Средна по сила геомагнитна буря ще ни връхлети на 12 октомври. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1-G2, съобщава MeteoBalkans.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3460, което изригна на 08-09 октомври. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали слабо по сила изригване на Слънцето с не голяма интензивност – M1.9 (R2) в рентгеновия диапазон.

AR3460 е слънчево петно, което явно ще създава главоболия на астрономите. През следващите часове се очакват серия от слънчеви изригвания от слънчевите петна - AR3460 и AR3461. Повишава се вероятността и от слънчево изригване от клас Х.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км./сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около Екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай