Вместо за гладните - хвърляме 700 000 т. храна

Вместо за гладните - хвърляме 700 000 т. храна  | StandartNews.com

Близо 700 000 тона храни се унищожават годишно в страната, ако те се включат в употреба, в България няма да има гладни хора. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на съвместна пресконференция с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Манолова обяви Националната кампания „Великден за всеки" - „Дари празник на баба и дядо".

Омбудсманът е поискал подкрепата на организациите от хранителната промишленост и те са заявили своето желание да подкрепят инициативата с дарения на произвежданите от тях храни. "Благодаря им, защото подкрепата за възрастните хора в деня на празника е много важна", каза Манолова.

„Лекари се включиха с безплатни прегледи, а студенти се включиха да организират кампанията „Купи и дари", а сега и хранителния бранш заяви, че ще помогне с дарения в натура за българските пенсионери", посочи още Манолова.

И допълни, че кампанията може да стане ежегодишна, но са необходими облекчения в нормативните регламенти за  роизводителите и търговците на храни. Така те ще да могат при по-облекчен режим да даряват храни на нуждаещите се български граждани. 

Съпричастността на хранителния бранш към кампанията „Великден за всеки" идва в тежка финансова година, но показва отговорността му към обществото, каза от своя страна министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Министерството на земеделието и храните със скромните възможности, които има чрез държавните си дружествата, ще подкрепи кампанията и логистиката относно доставката на храни, които хранителният бранш изрази готовност да дарява, както и по отношение на контрола", каза Танева.

„Надявам се, че всички в България, които има възможност, биха подкрепили тази национална кампания. Това показва и доколко обществото ни е зряло да бъде съпричастно към обществени проблеми, които съществуват в страната и с които трябва да се борим", отбеляза земеделският министър. 

Кампанията "Великден за всеки" има и клип, в който родни звезди подкрепиха инициативата за дарителската акция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай