Вкусната песен на хляба с дива мая

От съседни градчета си поръчват самуни по куриерски компании

Вкусната песен на хляба с дива мая | StandartNews.com

Здраве, традиция, неустоимо изкушение - така може да се определи хлябът, който замесва старозагорецът Богдан Богданов. Малката работилница "Топлата фурна" в Стара Загора е популярна не само в Града на липите. "Имам клиенти от Козлодуй, София, Русе и още редица градове в страната", казва със задоволство младият хлебар Богдан Богданов. Някои си го купували като минат през Стара Загора. Други молели близки да им донесат. Имало и съвсем нетърпеливи, които ползвали частни куриерски компании, макар че не е много редно да се изпращат хранителни продукти. От месец-два сред най-редовните клиенти била млада майка от Стара Загора. Нейният двегодишен син повръщал дълго време каквото хапне. Започнала да му дава по филийка от ръжено-пшеничния хляб на "Топлата фурна" и стомашно-чревните проблеми на детето изчезнали. "Моят хляб е с "дива" мая, защото аз си я произвеждам в домашни условия", посочва Богдан Богданов основната разлика от другите пълнозърнести, многозърнести, ръжени и др. "здравословни" хлябове, които вече се правят и в промишлените хлебозаводи. Няколко месеца му отнело, докато завъди млечната култура, т.е. първата дива мая. Сега вече е лесно - просто я поддържа при постоянна температура и захранва по няколко пъти на ден. "Да, точно така се нарича - "захранване", защото това си е жива бактерия, която трябва де са храни", пояснява Богдан. Той е особено горд, че точно тази ароматно образуваща бактерия - лактобацилус бревис, е станала обект и на научен интерес. Учен микробиолог от СУ "Св. Кл. Охридски" е направил доктората си, като е изследвал щамовете на дивата мая. "За първи път не само в България на практика се изследва всяка съставка на един хляб", посочва уникалността на научния експеримент хлебарят.

Майката на Богдан, Надя, е единственият му помощник. "Хлябът усеща, когато му се "пее", трябва да се прави с настроение, иначе не става", казва Надя. Тя е готова да се закълне, че когато вади самунчетата от фурната, те наистина пукали и на нея това й се струва като песен.

Хлябът от "Топлата фурна" на Богдан се продава само опакован в хартия от чиста целулоза, за да диша и да се запазва по-дълго. Пакетът пък е привързан с канап на панделка като желан подарък. За по-специални случаи - сватби, кръщенета и празници като Великден, приготвят и големи обредни хлябове по 2 кг с грейнало отгоре слънце от брашно.
Мечтата на Богдан не е да направи верига от фурни за здравословен хляб, както биха си помислили мнозина. Целите му са по-простички и видими - да наеме още един хлебар, за да увеличи бутиковата си продукция поне на 100 самунчета дневно. А още по-доволен би бил, ако може да зарази повече хора да си правят истински хляб вкъщи. Който има душа, диша и пее като всяка живинка. Една от идеите му например е да организира онлан курс с почитатели на традиционния хляб. Това вече е съвсем постижимо, смята човекът, влюбен в насъщния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай