Вторник,

Витамините може да са и опасни. Вижте как

От: СТАНДАРТ -
400
Витамините може да са и опасни. Вижте как
A
A
A

Могат ли витамините да бъдат опасни? Отговорът е ДА. Излишъкът от витамини и минерали в организма може да бъде още по-вреден, отколкото липсата им. Човек, който се храни балансирано и пълноценно, трябва да получи необходимото количество витамини и минерали по естествен път, ако не страда от някакви заболявания или има необходимост да увеличи приема им (например, при бременност). Това каза диетологът Еда Балджъ пред турския вестник „Миллиет“. Тя говори за вредата от излишъка от витамини, предаде БГНЕС.

Дефицитът на витамини и минерали може да се появи дори и при правилно и балансирано хранене. Например, при пациенти, които преминават курс от химиотерапия, може да се нуждаят от витаминни добавки.

Аналогичен е случаят с добавките от витамини и минерали при възрастни хора, кърмачки и бременни жени, вегетарианци (особено вегани), хора на продължително лечение, бебета и малки деца. Тази липса трябва да бъде компенсирана под лекарски контрол, тъй като в противен случай може да възникнат различни негативни последици.

Излишъкът от такива вещества понякога може да има опасен токсичен ефект. Например, излишъкът на калий може да доведе до спиране на сърцето, а прекалената употреба на витамин А може да се натрупа в организма и да предизвика токсично увреждане на черния дроб.

Прекаленото количество витамин D води до увеличаване нивото на калций в кръвта, а това, от своя страна, предизвиква появата на камъни в бъбреците. При продължителен прием на високи дози витамин С може да се стигне до появата на оксалатни камъни.

Известно е също така, че витамин С повишава киселинността на стомаха и е един от агресивните фактори за стомаха. Продължителната употреба на високи дози витамин В6 може да причини необратимо увреждане на нервната система.

С помощта на балансирана и пълноценна програма за хранене разнообразните хранителни продукти може да задоволят ежедневните нужди на организма от витамини и минерали. Повечето витамини и минерали се намират в растителните и животинските храни. Пресните зеленчуци и плодовете, консумирани в подходящи количества през техния сезон, са най -богатите източници на витамини и минерали.

В случай на недостиг на определени витамини и минерали, този дефицит трябва да бъде попълнен с помощта на хранителни добавки, което задължително трябва да става под лекарско наблюдение. Защото излишъкът от витамини и минерали, както всичко останало, също е вреден. Не трябва да забравяме, че всяко лекарство е химическо вещество и, ако терапевтичните дози са превишени, това може да има токсичен ефект. Особено ако имате някакви заболявания, такива добавки не трябва да се използват никога без препоръка на лекар.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички