Винетките за камиони поскъпват от 2016 г.

Винетките за камиони поскъпват от 2016 г. | StandartNews.com

Винетките за камиони вероятно ще поскъпнат още от 1 януари 2016 г. "Искаме леките автомобили да си запазят винетната система. По отношение на тежкотоварния трафик, камиони над 3,5 тона, искаме да преминем към заплащане такса за изминато разстояние, т.нар. тол такса", заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. "Ще преценим дали има предпоставки да повишим винетките за тежкотоварните превозни средства от 2016 г.", продължи тя.

Според нея и министърът на транспорта Ивайло Московски такова повишение се налага. За финализиране на решението двете министерства изчакват анализа на Световната банка и финансовите модели, разработвани от нея, които ще са готови в края на октомври. Подготвя се и промяна на вида на винетките тъй като има случаи те да не се лепят и да се използват от няколко автомобила. Идеята е да се въведат електронни винетки. Благодарение на най-новите технологии ще бъде възможно заплащането им както на ръка, така и онлайн, през постерминал, с SMS и т.н. "Идеята е всяка винетка да бъде индивидуална за всеки автомобил", обясни министър Павлова.

Вчера беше даден старт на строителството на участъка от Лот 3 на магистрала "Струма" между Кресна и Сандански. В присъствието на двамата министри бяха подписани договорите за строителство, проектиране и супервизия на отсечката. Проектът е първият финансиран по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Максималната договорна цена, предложена от избрания изпълнител, е 280 947 614 лв. с ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай