ВиК услуги по домовете – кога да викаме майстор

Поддържането на водопроводната система е важна за комфорта в дома

ВиК услуги по домовете – кога да викаме майстор | StandartNews.com

Поддържането на водопроводната система е важна част от поддържането на комфорта във вашия дом. Обикновено всяко домакинство полага необходимите грижи, така че да не се стига до необходимост от ВиК услуги по домовете. И въпреки това понякога възникват ситуации, когато нейното използване е наложително и не може да бъде отложено във времето.

Така например, поставянето на цедка над всеки канал у дома, определено ще помогне за събиране на отпадъците, които биха могли да запушат мивката или друг мръсен канал. Добра превантивна мярка са също и специалните устройства, които надробяват на малки частици попадналите в канала отпадъци. И въпреки това се случват инциденти, при които се налага да повикате професионалисти, тъй като, въпреки всички положени усилия, все пак не успявате да се справите сами.

Да вземем, например, ситуацията, при която вашите тръби са замръзнали. Обикновено в този случай се препоръчва да се отвори кранът на водата, така че при размразяване, тя да може да се оттича свободно. След това, да се започне затопляне на тръбите в посока от крана и с плавно проправяне на пътя по протежението на заледената зона. За затопляне може да се използва обикновен сешоар или друго средство – например, горелка, но това само и единствено в случай, че тръбите ви са метални.

Знае се също, че масло и мазнини не бива да се изхвърлят в канализацията. При охлаждане те се втвърдяват и се превръщат в сериозна пречка за циркулирането на водата в канализацията.

Доброто изтичане на водата от ваната пък може да бъде осигурено като добавяте чаша сода за хляб, а след нея - чаша оцет. Покрийте с парцал или някаква друга запушалка, тъй като в тръбите веднага следва да настъпи химическа реакция. Изчакайте малко, след което изплакнете с вряща вода. Тази процедура успешно чисти тръбите от сапунени наслоявания и косми. Препоръчително е да се прави всеки месец.

Ако и това не помогне, просто се обадете на специалистите, които предлагат ВиК услуги по домовете.

Още случаи, при които е наложителна професионална намеса

Корените на дървото в задния двор могат да се окажат истинско главоболие, когато става въпрос за водопровода. Ако имате голямо дърво или храст или някакъв вид растение с голяма коренова система, не забравяйте да се консултирате със специалисти.

Препоръки

Внимавайте за преливните отвори. Ако те се запушат, това би създало много проблеми. Отворите за преливане трябва да се почистват най-редовно.

Почистващият препарат на базата на ензими е чудесен начин за отпушване на запушени тръби. Естествените ензими в тези препарати разтварят отпадъците, превръщат ги в течност и ги освобождават от тръбите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай