Вигенин иска от Европа правила за медиите

Вигенин иска от Европа правила за медиите | StandartNews.com

София. В следващия мандат на Европарламента и на Еврокомисията да се помисли за изработване на насоки за работа на медиите на европейско равнище. Тази идея е предложил външният министър Кристиан Вигенин на шефа на парламентарната група на ПЕС Ханес Свобода.

Ако няма по-ясни насоки на еврониво, които да бъдат прилагани в страните членки, винаги има риск каквито и мерки да бъдат предприети на национално ниво, те да бъдат представени като опит за намеса в работата на медиите и нарушаване на свободата им, коментира Вигенин. Според него България далеч не е единствената страна в ЕС с подобни проблеми в медиите.

Външно вече е изготвило новите критерии за връчване на ордени на посланици, които до дни ще влязат в сила. В момента текат последни съгласувания, след което чуждите дипломати ще бъдат информирани. Темата стана актуална, след като в края на мандата си френският посланик Филип Отие не получи традиционно раздавания "Стара планина".

Според някои външно, което предлага връчването на орден, е решило посланикът да остане без отличието заради подкрепата му за протестиращите срещу кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай