Виелици оставиха хиляди без ток (ОБЗОР)

Виелици оставиха хиляди без ток (ОБЗОР) | StandartNews.com

Паднали дървета блокираха пътища, живакът се вдига още през уикенда

Леден дъжд в Монтана, семейства изкараха 20 часа на тъмно и студено

Силният вятър и падналият лед върху електрическите стълбове оставиха без ток хиляди семейства. В Монтанско общо 12 000 души изкараха 20 часа на тъмно и студено в домовете си. Ток нямаха хората в девет села.

Екипи на службата за пожарна безопасност и защита на населението отстраняваха паднали клони и дървета по улиците на града и по пътищата към Берковица и Петрохан.

В сила остана бедственото положение в Медковец. През целия ден в четвъртък тротоари и пространства около обществени сгради бяха сковани от лед. Движението по улиците е невъзможно, сподели кметът Венцислав Евгениев. По тази причина училището за втори ден остана затворено. Прекъснати са транспортните връзки със селата. Въпреки минусовите температури и ледения дъжд бедстващи хора няма, изтъкна кметът. Паднали обледенени дървета затвориха за кратко и движението по пет улици в Монтана. Дърво се стовари и върху детска площадка, открита за Коледа. Тя е изградена със средства от общинския бюджет и дарение на Ротари клуба в града. Републиканските пътища в област Монтана са опесъчени и проходими, съобщиха от областното пътно управление. И по тях са били отстранени 10 паднали дървета и много клони.

Много села във Врачанско също останаха без ток и вода заради поледиците. Хората нямаха и телефони. Придвижването в града беше затруднено. Кметът на Камено обяви още деня за неучебен. Заради замръзналите жици тролеите не се движеха.
Проблеми имаше и в Пловдив. Голяма част от пловдивския квартал "Кючук Париж" също бе на тъмно. Отново причината бе силен вятър и обледеняване на жиците. От ЕВН обясниха, че е засегната южната част на квартала и работят по отстраняване на аварията. Без електричество останаха части от центъра на София и квартал "Гео Милев". Угаснаха и два квартала на Велико Търново.

Днес валежите от дъжд и сняг ще спират, но опасността от поледици остава. Ще бъде ветровито. Максималните температури ще са 4-5 градуса. В събота и неделя се очаква повишаване на градусите и ще стане топло за сезона. В следобедните часове на неделния ден облачността ще се увеличи и отначало над западните райони, а по-късно и на изток отново ще завали дъжд. Максималните температури ще достигнат 7 - 12 градуса. В понеделник облачността ще бъде променлива, предимно средна и висока. Минималните температури ще са от 1 до 6, а дневните - от 9 до 14 градуса, на места в източните райони и северно от планините с градус-два по-високи. Ще духа умерен вятър от югозапад. Във вторник вятърът ще се усили и в източните райони и планините ще бъде умерен и силен, по върховете - бурен. Около и след обяд през страната ще премине атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи, ще превали краткотраен дъжд. Не е изключено и да прегърми. До вечерта и полунощ срещу сряда фронтът ще отмине на изток. Валежите ще спрат. Вятърът ще отслабне, но няма да стихва - слаб, до умерен от югозапад, в Дунавската равнина - от запад. Дневните температури ще достигат от 8 до 13 градуса.

Счупени стълбове в Плевенско

Авариите по електропреносната мрежа оставиха напълно без електричество шест села в Плевенска област. Жителите на Сухаче, Лепица, Горник и Бресте в община Червен бряг бедстваха основно заради обледенявания. На места по трасетата имаше счупени стълбове, скъсани проводници и спукани от студа изолатори.
В община Плевен нямаше ток в селата Горталово и Ралево. Заради прекъснато електрозахранване затвори врати основното училище "Св. св. Кирил и Методий"в село Петърница, община Долни Дъбник. От ЧЕЗ в Плевен увериха, че техни екипи отстраняват повредите.

85 училища в дървена ваканция

85 училища в страната бяха в дървена ваканция вчера. Поради влошена пътна обстановка не учиха 77 училища в 7 области.
31 от тях са в област Враца, 4 в Добрич, 7 в Монтана, 4 в област Плевен, 8 в Разград, 16 в Силистра и 7 в Търговище. Денят бе неучебен в 4 училища поради лоши метеорологични условия. Това са 3 училища в област Враца и 1 в област Кърджали. Други четири школа пък не учиха поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация - в Ловеч, Плевен, Пловдив и София-област.

МВР: Карайте бавно в мъглата

Движението по магистрала "Люлин" трябва да се извършва с повишено внимание заради опасност от леден дъжд и образуване на мъгли. Това предупредиха от МВР в четвъртък.

Няма въведени ограничения за движение по магистралите, но заради мъгла в някои райони на страната беше намалена видимостта по пътищата. От МВР посъветваха шофьорите да карат по-бавно, за да избегнат инциденти на пътя. До 50 м бе видимостта в районите на Прохода на републиката, Нова Загора и на Твърдица; до 100 м - в областите Бургас и Варна, както и на магистралата "Тракия" - от Равно поле до тунел "Траянови врата", при Даскалово, Шипка, Сливен, Русе; до 150 м - в района на Исперих, Разград и село Железница (област София), уточниха от МВР. 14 души са били ранени в 11 тежки катастрофи през изминалото денонощие, като има опасност за живота на един от пострадалите. В района на София са били регистрирани 100 леки и седем тежки катастрофи, 10 души са били ранени.

Червен сняг стресна Русе

Звънят на 112 за замърсяване, не е опасен, виновни са птиците, успокоиха специалисти

Сняг с червени оттенъци стресна жителите на Русе. Петната се появиха в различни райони на града, най-вече по кея, в парковете и местата с повече растителност. Паникьосани от необичайното явление русенци загряха спешния тел. 112, притеснени да няма екологично замърсяване. За щастие се оказа, че повод за тревога няма. "Няма нищо опасно в случая, става дума за крайния продукт от храненето на едни видове птици, които в момента са се събрали на големи ята в нашия град. Това са дроздове, хвойнови дроздове...", обясни орнитологът Венцеслав Петков. През зимата птиците се групират и търсят храна от дърветата. В случая са похапнали добре от храста копривка, който е често срещан в градските паркове. "Нейният плод е един черничък, малък, става за ядене дори и от хората. След неговата преработка се вижда този червен цвят", каза още орнитологът. Все пак специалистите съветват да не се пипа червеният сняг, тъй като птичите екскременти може да съдържат вредни бактерии.

Изваяха Георги Димитров в преспите

Снежната скулптура на соцвожда е част от хепанинг, организиран от Фейсбук групата Dimitrovgrad, Bulgaria. В рамките на инициативата "Снежно забавление" димитровградчани бяха провокирани срещу закачливи награди да развихрят въображението си и да направят различни снежни човеци. Така се появиха човеци скиори от сняг, снежен човек -рапър, батман, както и патронът на града. Автор на най-атрактивното сред снежните ваяния е скулпторът Гроздан Грозев, който е и шеф на комисията по култура в местния парламент. Намигването му със снежният барелеф на Димитров е към общината като подсещане за осъществяването на замислената Алея на монументалното изкуство с паметници от времето на социализма. За алеята е отредено пространството зад Общинската администрация в Димитровград. Посланието на автора на снежния Георги Димитров е и още едно: че паметниците не трябва да се рушат, а да се пазят. Партито в Димитровград не приключи преди полагащия се за зимата бой със снежни топки. А през цялото време и творците и бойците бяха подкрепяни от много музика, весело настроение и топли напитки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай