Видеокамери следят за крадци в Гърмен

Видеокамери следят за крадци в Гърмен | StandartNews.com

Протестиращите искат да се съборят 124-те незаконни постройки в гетото

Речено - сторено. Кметът на община Гърмен Минка Капитанова обеща и осигури видеонаблюдение в най-рисковите участъци, за да се ограничат ромските кражби и нарушаването на обществения ред. Решението за тази мярка бе взето след случилото се на 23 май, когато след безобиден скандал над 200 роми нападнаха няколко българи с камъни, дърва и ножове и раниха 8 души. Това доведе до масови протести на жителите на Гърмен и Марчево срещу набезите на ромите от квартал „Кремиковци". И в момента има засилено присъствие на полиция и жандармерия край ромското гето, за да не се допусне ескалация на напрежението между двете страни. „Общината финансира осигуряването на видеонаблюдението, ще ни струва към 4000-5000 лева. Съгласувахме с полицията къде да има камери.

Целта ни е да помогнем на органите на реда да разкриват по-лесно нарушителите на закона. Монтирани са 4 видеокамери. Едната е на зеленчуковия пазар в с. Дъбница, което е вход и изход към общината, втората е на кръстовище в общинския център, третата е на разклона за ромския квартал, а четвъртата – на входа на с. Огняново откъм с. Балдево", уточни кметът Минка Капитанова. Камерите са вързани не само с общината, но и с полицията в Гоце Делчев. по този начин полицейските служители ще могат да реагират веднага при нарушаване на обществения ред или други престъпления.

„Това е добре, но е най-малката стъпка към нармолизиране на ситуацията тук. До 18 юли сме дали ултиматум държава и община да предприемат действия за събаряне на незаконните 124 постройки в ромския квартал и за изселване на нелегално пребиваващите там роми", заявиха от Инициативния комитет на протестиращите срещу ромските набези и бездействието на държавните институции към закононарушенията на ромите.

Този петък, 12 юни, изтича 14-дневният срок за доброволно събаряне на повечето незаконни строежи в ромската махала. Местните бутнаха сами само 4 сгради. Сега трябва Дирекция „Национален строителен контрол" да започне принудително блъскане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай