Viber върна Даниела в родината

Viber върна Даниела в родината | StandartNews.com

Нашето момиче стана мениджър "Бизнес развитие" за Централна и Източна Европа

На 12 октомври Viber, едно от водещите в света приложения за чат съобщения, обяви разрастването на своя екип с назначаването на Даниела Иванова като мениджър бизнес развитие за Централна и Източна Европа. Младата българка ще отговаря за разработването на бизнес портфолиото на компанията, като създава предложения с помощта на локални партньори. Първоначалният фокус ще е върху България, Сърбия, Хърватска, Гърция и Унгария - водещи пазари от гледна точна на статистика и потенциала за развитие на 27-милионната база на Viber от потребители в региона на Централна и Източна Европа.

Даниела завършва Хагския университет с бакалавърска степен по международен бизнес и мениджмънт и специализация в областта на маркетинг и рекламата. Няколко години по-късно взима професионален курс по Дигитална маркетингова стратегия в Нюйоркския университет. През последните години продължава самостоятелно образоването си, залагайки на множество курсове през онлайн образователни платформи, като Coursera, edX, CreatveMornings, TedTalks и т.н. "За мен формалното образование е важно, но желанието на човек да експериментира, да проявява любопитсво и да търси постоянно развитие, е на първо място. В млади и динамични индустрии като технологиите, иновациите и маркетинга, влиянието и тежестта на образованието не е толкова голяма", коментира тя.
Според Даниела

практическият опит е имал много по-голяма важност за професионалното израстване

отколкото формалното образование. Първата й стажантска позиция е в американска агенция за реклама и дизайн, базирана в Хамбург. Там тя навлиза за първи път в сферата на дигиталния маркетинг. "Работата ми там ме вдъхнови да преследвам професия в бързоразвиващата се IT сфера и даде старт на кариерата ми в SoundCloud в Берлин", споделя тя. Пребиваването й в германската столица я поставя в центъра на един град - "хъб на развиващите се бизнеси в Европа", където тя осъзнава важността на взаимодействието на компаниите - не само на местно, но и на международно ниво. "Това е ключово за позитивното бизнес развитие", казва тя. "В България много бизнеси все още трудно възприемат подобен подход и аз много ще се радвам да виждам повече компании, които да интегрират в практиките си иновативни методи, услуги и идеи. Това е едно предизвикателство, което може да бъде преборено с помощта на наемането и култивирането на качествен местен талант."
Въпреки всичко е приятно изненадана от напредъка на България в IT сферата. "Има много нови

успешни български компании, които търсят и развиват местен талант

В същото време различни институции подпомагат start-up сцената на локално ниво, което е много вдъхновяващо за всички млади хора с идеи и желание за реализация." Тя е изключително радостна от назначението си във Viber, което я връща в родния й град София след 7 години зад граница. "Самата работа е изключително динамична и отговорна, изпълнена с много контакти и пътувания в региона. Най-важно за мен е, че в края на работния ден аз се чувствам удовлетворена, защото знам, че правим възможно хора по целия свят да се свързват един с друг, да си казват "обичам те" и дори да отправят предложения за брак през океана", споделя тя.
Но какво е нужно на човек, за да стигне до толкова висока позиция в една от най-големите международни компании в момента? Според Даниела "за да просперира в професионален план, човек трябва да бъде преди всичко с чисто съзнание и безкористни подбуди. Бих посъветвала младите професионалисти в България да са отворени към нови възможности,

да поемат повече рискове и най-вече да преследва целите си с хъс

и искрена мотивация. Пътуванията и допирът с различни култури от целия свят са също ключови за развитието на креативното мислене". За своето професионално израстване тя смята, че ключови са били хората, които е срещнала по време на образованието си и пребиваването й в чужбина. "Те се превърнаха в мои ментори и опора, помогнаха да разчупя мисленето си, да разширя мирогледа си и да съзрея в лично и професионално отношение", допълва Даниела.

Макар официалната статистика да показва повишаване на броя на жени, заемащи ръководни позиции в големи корпорации, половата дискриминация все още е гореща тема. Даниела Иванова е имала късмета да не се сблъсква с нея, попадайки "в среда, която беше изключително либерална и хората се повишаваха и награждаваха според постигнати резултати, а не базирано на предразсъдъци." Според нея именно хората на лидерски позиции са тези, чиято работа и организационни умения са решаващи за хармоничната работна среда и сриването на предразсъдъците.

Свободното си време Даниела обича да прекарва сред природата. "Няма нищо по-разтоварващо от разходка сред житните класове и цветни поляни на България", споделя тя. Друго нейно хоби е готвенето, като обича да експериментира с различни рецепти от всички краища на света и да черпи идеи за ястия от местата, които посещава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай