Сряда,

Веригите искат по-малко регулации

От: Администратор -
1654
Веригите искат  по-малко регулации
A
A
A

София. Предложените промени в Закона за защита на конкуренцията ще ограничат конкуренцията и това ще доведе до повишаване на цените на храните в България. Това коментира изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Към законопроекта все още не е приложена оценка на въздействието, какъвто публичен ангажимент правителството пое за всяка нова бизнес регулация.

 

"Промените са груба намеса на държавата в свободата на договаряне и водят до повишаване на административните тежести, влошаване на бизнес средата и отблъскване на инвеститорите", коментира Матеев. Според него забраната в България на успешно работещи на Запад бизнес модели на модерна търговия противоречи на европейското право, като нарушава свободата на установяване. Това може да доведе до наказателна процедура срещу държавата от ЕК. А въвеждането на неясното понятие "значителна пазарна сила" дава неограничени права на администрацията за недопустима намеса в пазарните отношения без реална възможност за контрол.

 

"Изолирането на търговските вериги и работодателските организации от диалога по този проект доведе до парадокса да се предлага ограничаване на конкуренцията чрез закон за нейната защита", коментира Матеев. Той посочи, че практиката в други страни показва, че има висок риск предлаганите свръхрегулации да вдигнат цените на храните, да ограничат асортимента и да стимулират вноса за сметка на продажбите на българските производители, особено малките.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички