Велика събота! 9 забрани, които никога не бива да се престъпват

Трябва да направим задължително 5 неща, за да е щастлива годината ни

Велика събота! 9 забрани, които никога не бива да се престъпват | StandartNews.com

В последния ден на Великия пост преди Възкресение, на Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада.

Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Великата събота е един от най-тежките дни на Великия пост. В този ден важат изключително строги забрани:

- Не се работи

- Не се чисти, пере, глади

- Не се мие, не се къпете

- Не се пие алкохол

- Не можете да се смеете, танцувате и пеете

- Забранени са сексуалните контакти

- Не можете да ходите на риболов или на лов

- Никаква градинарска работа

- Забранено е да се пипат игли и да се шие

Според традициите на Велика събота се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота се нарича още душна, защото на този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Месят се и малки питки, с които се ходи на гости при кръстниците и тъщата. В събота се коли се агнето, пълни се с ориз и дреболии и се пече. Черупките от яйцата в ритуалните хлябове се пазят и служат за лек през годината, против уроки и пр.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
Веселин
преди 2 седмици

А ако престъпиш някоя "забрана", то какво???... А тези, останалите хора по света нехристиянски, които не са и чували за тези забрани - с тях какво ще стане??? Религията, която и да е, е просто инструмент!

Откажи
Против
преди 2 седмици

Абсолютно вярно !

Откажи
Стилян
преди 2 седмици

Това са обичи на самата религия! Всеки сам преценява дали да ги спазва. А за онези които питате, те си имат други обичаи които спазват, за които вие не знаете!

Откажи
Мария
преди 2 седмици

Уважавай за да бъдеш уважаван! Всеки е свободен за решава. Забраните в православната вяра важат само за онези, които спазват постите.

Откажи
Неда
преди 2 седмици

Описаното по-горе няма нищо общо с религията. Това са народни поверия.

Откажи
Илиян
преди 2 седмици

Неда. Ти па нищо не каза. Народните поверия са вярванията на хората и религията е едно от тях.

Откажи
Дияна
преди 2 седмици

Извинявай, но повечето от тези поверия са отживелици от други времена, несъвместими със съвременния живот. Любопитно ми е дали бихте спазили забраните за къпане и миене, например? И каква "задушевна" атмосфера щеше да бъде на великденската църковна служба! Аз подкрепям мнението, че това са суеверия, нямащи общо с християнската религия

Откажи
didier93
преди 2 седмици

Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: [email protected] Имейл: [email protected]

Откажи
Атеист
преди 2 седмици

Тази седмица християнската шизофрения е в апогея си ...

Откажи
Антихристиянин
преди 2 седмици

Седмицата на християнската ЛЪЖА !

Откажи
Мария
преди 2 седмици

А зайците снасят ли яйца?

Откажи
Янка
преди 2 седмици

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи