Възходът на кметския хотел "Империал"

Възходът на кметския  хотел "Империал"  | StandartNews.com

Фамилният бизнес на пловдивския градоначалник се разраства неимоверно с влизането му във властта

Няма нищо лошо една фирма да се развива, често обича да казва кметът на Пловдив Иван Тотев. Няма, разбира се, ако го прави по правилата. С проспериращия бизнес на семейство Тотеви обаче не е съвсем така. Той се разрасна неимоверно във времето, откакто Иван е във властта, макар всички да твърдят, че силният човек във фамилията е мама Роза. Почти никой в града не е виждал очите на тази митична жена.

Роза Тотева наистина е големият играч в семейството, поне в началото на неговия бизнес възход. Занимава се с най-различни дейности още от зората на демокрацията - счетоводни услуги, обучения, издателска дейност.

Големия си удар прави с приватизацията на някогашното общежитие и Център за усъвършенстване на строителни кадри, на мястото на които днес се издига хотел "Империал". Навремето имотът се стопанисваше от държавна фирма "Център за квалификация на кадри" ЕООД. По-късно тя е преобразувана в "Квалификация консулт" ЕООД. Според акта за държавна собственост от 1973 г. в активите на дружеството фигурира имот с обща площ 17 000 кв. метра с построеното в него осеметажно общежитие на адрес "Христо Кърпачев" 1 а /сега ул. "Арх. Камен Петков"/. През 1987 г. е съставен нов акт, като са актувани допълнително изградените имоти - учебен корпус на Центъра за квалификация /1164 кв. м/, столова - ниско тяло /562 кв. м/, трафопост /35 кв. м/, гаражи - четири клетки с площ 144 кв. метра. Общата застроена и незастроена площ на имота е 13 300 кв. м. Общежитието вече се изпълзва от ПУ "Паисий Хилендарски", чието ръководство крои планове да го закупи и ремонтира. Да, ама не. Роза Тотева има други планове.

Приватизацията на държавния имот е извършена при правителството на Иван Костов. С договор от 11 юни 1999 г., подписан от министъра на регионалното развитие Евгени Бакърджиев, са продадени 80% от дяловете на "Квалификация консулт" ЕООД на "Плутон 1" ЕООД, чийто собственик е майката на днешния пловдивски градоначалник. На 1 март 2000 година с допълнително споразумение, подписано от следващия министър на МРРБ в същото правителство - Евгени Чачев, на Роза Тотева са продадени останалите 20%. От приватизационния договор е видно, че за 80-те процента "Плутон 1" ЕООД трябва да заплати 751 600 000 лева. Годината е 1999, сумата е преди деноминацията на лева. В договора се посочва, че купувачът има задължението да внесе по сметките на МРРБ само 30% от сумата в лева. Останалите пари се превеждат в други законоустановени средства. Предполага се, че са компенсаторни записи, които по онова време се търгуваха на една пета от номинала. Преизчислена така цената, означава, че Роза Тотева е взела имота за малко над 350 000 лева. Добра сделка за 13 декара на 3 км от пъпа на Пловдив заедно с построените сгради. Останалите 20% са оценени на 188 231 лева, а купувачът е същият.

Преобразяването на имота в един от най-луксозните хотели на Пловдив става, след като снинът Иван влиза в политиката. Модернизацията и разширяването са по времето, когато Тотев е областен управител на Пловдив и първите години на кметския му мандат. Според пазарните оценки целият ремонт и преоборудването на деветте етажа с над 200 стаи и няколко апартамента заедно с ресторантите, лоби баровете и конферентните зали струва приблизително 10 млн. лева. Изпълнител е Главбулгарстрой. Заради забавени плащания по строителните работи имаше и вписана договорна ипотека за близо 1 млн. лева в полза на ГБС към лятото на 2013 г. Бизнесът на фамилията обаче явно върви много добре, защото това задължение е изчистено. Преди половин година фамилията започна разширение с изграждането на модерен офис център клас "А" на 4 етажа. Иван Тотев твърди, че целият проект се финансира с банков кредит от 2,5 млн. лева. Дори да е така, въпросният кредит трябва да се обслужва. А средства за това не се виждат във финансовите отчети на фамилните фирми.

За резултатите от първите години на "Плутон 1" и "Квалификация Консулт" в регистрите няма много информация. Не става ясно откъде Роза Тотева е имала първия милион, за да купи имота на хотел "Империал". Доста неясноти има и в отчетите за приходите, разходите и балансите. Печалбата върви на приливи и отливи през годините, показват справките в Търговския регистър.

Роза Георгиева Тотева е едноличен собственик на "Плутон-1-Роза Тотева" ЕТ, "Плутон-1" ЕООД и "Квалификация консулт" ЕООД, чрез "Плутон-1" ЕООД. Фирмата майка е регистрирана в Пловдив, жк "Тракия", бл. 33, ет. 3. Към март 2015 г. там работят 6 човека. В информационната система ДАКСИ са отразени отчети за 2007, 2008 и 2009 г. Според годишния отчет за дейността на "Плутон-1-Роза Тотева" ЕТ, през 2007 г. са отчетени приходи в размер на 6 хил. лв. А предходната година приходите са били 396 хил. лв. Печалбата за 2007 г. е 2 хил. лв., спрямо 166 хил. лв. за 2006 г. Към 31.12.2008 г. са посочени приходи в размер на 4 хил. лв., а за 2009 г. годишната печалба е 1000 лв.

Последните публични финансови данни за "Плутон-1" ЕООД са изнесени през 2014 г. Те са видни от консолидирания счетоводен баланс към 31.12.2013 г. От него става ясно, че за текущата година от концесии, патенти, лицензи, търговски марки и др. фирмата е спечелила 50 хил. лв. Земите и сградите са на обща стойност 4 405 000 лв., от които земи за 7 хил. лв., а сгради за 4 398 000 лв. Като цяло дълготрайните материални активи възлизат на 6 790 000 лв. Неразпределената печалба за 2013 г. е 2 599 000 лв. Задълженията към финансови институции са 3 411 000 лв., докато през 2012 г. са били 2 535 000 лв. Задълженията към доставчици са се стопили на 219 хил. лв., спрямо 1 137 000 лв. през 2012 г, което показва, че борчът към ГБС е погасен.

"Квалификация консулт" ЕООД е регистрирана на ул. "Арх. Камен Петков" 1А. Неин управител е Георги Тотев - малкият син на Роза. Дружеството упражнява дейностите хотелиерство, ресторантьорство, туризъм, външно икономическа дейност, продажба на стоки от внос и местно производство и паркинг. Според баланса на фирмата към 31.12.2013 г., задълженията към финансови предприятия, доставчици, персонал и др. са общо 4 903 000 лв. За предходната година борчовете са били 5 039 000 лв. Неразпределената печалба е 1 337 000 лв., а текущата печалба - 225 хил. лв. През 2012 г. печалбата е била само 24 000 лв. Към 31.12.2013 г. приходите на "Квалификация консулт" ЕООД възлизат на 2 896 000 лв. В графа разходи е нанесена същата сума.


Не е ясно как с подобни финансови резултати и законни приходи от дивиденти и заплати фамилията е успяла да построи луксозната къща на ул. "Богомил", вилата в Белащица /новия Бевърли Хилс на Пловдив/ и хотела в Кирамоти. Семейството подържа и луксозен автомобилен парк. Въпрос, който би трябвало да си задават агентите на НАП и разследващите органи.

Фирмата на мама работела като туроператор без лиценз

Фирмата "Плутон 1" на Роза Тотева е извършвала туристически услуги, без да има лиценз за подобни дейности. Това става ясно от решение на Пловдивския районен съд от 30 април миналата година. Магистратите са отървали Тотева от глоба в размер на 10 000 лева, наложена с наказателно постановление от Комисията за защита на потребителите, но в същото време са признали, че фирмата действа незаконно като туроператор. Глобата от КЗП е наложена по жалба на участник в задгранично пътуване, организирано от "Плутон 1". Дружеството събирало клиенти чрез сайт, който рекламира издавания от Роза Тотева "Наръчник на икономиста". От него става ясно, че "Плутон 1" организира семинари в страната и в чужбина със съответните групови туристически услуги - пътуване, настаняване, такси и медицински застраховки. За въпросния семинар от 22 до 26 октомври клиентката платила 720 евро, за да се обучава в чужбина. В цената не били включени разходи от личен характер, вход за посещения на музеи по програмата. Групата била от 17 човека, за каквато организация по закона за туризма се иска лиценз. При проверката не било предоставено удостоверение за регистрация за осъществяване на туроператорска дейност от ЕТ "Плутон - 1 - Роза Тотева". Въз основа на резултатите било прието, че фирмата на градоначалника организира незаконно групови туристически пътувания. Атанаска Атанасова от Районния съд в Пловдив се съгласява с изводите на КЗП, но отменя глобата от 10 000 лева, защото служителят, съставил назакателния акт, е пропуснал да отбележи датата на извършване на нарушението. Така мама Роза бе призната от магистратите за виновна, но си остана ненаказана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай