Вълшебен град кара българите да се връщат отново!

Една от най-любимите дестинации

Вълшебен град кара българите да се връщат отново! | StandartNews.com

Един много харесван град от българите ги кара да се връщат там отново и отново.

Много от нашенците предпочитат еднодневните и двудневните екскурзии в чужбина. Една от най-предпочитаните дестинации е гръцкият град Кавала.

Градът е близо до България и със своите плажове и вкусно приготвена храна привлича хиляди българи. Хубавото при него е, че може да бъде съчетан с остров Тасос или пък с град Драма. Когато говорим за Коледа - Драма задължително присъства в предложенията на агенциите заради коледния си базар. От София за около три часа може да пристигнете в Кавала, разбира се, без да включваме престоят на границата. 

И ако в Турция хората ходят, за да пазаруват - прах за пране, кори за баници, ядки, дрехи и какво ли още не, то Кавала е дестинация за отмора в многобройните таверни и кафенета, а лятото и на плажовете. Всички плажове край Кавала имат "син флаг" - доказателство за най-високо качество на водите им.

Кавала е крайбрежен град, разположен в района на Източна Македония и Тракия, пише Sofia24.bg .Първоначално градът се е наричал Неаполис, което на гръцки означава "Нов град“. Това е един от най-старите градове в Европа, чиято история датира от над 2700 години. 

Градът е важен център на търговията и търговията по време на Османската империя и е известен като "Меката на тютюна". Днес за тези времена може да научите повече в Музеят на тютюна, където може да видите предмети и съоръжения за отглеждането и производството на тютюн, както и различни документи.

Кавала е домът на древния град Филипи, който беше обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 2016 г. Старият град - Панагия с тесните улички и традиционните къщи е особено любим на туристите. 

Градът е известен с многото си плажове, които са популярни сред туристите и местните жители. Тук има множество музеи и културни центрове. Акведуктът Камарес, построен през XVI век, е една от най-известните забележителности на града. Може да се каже, че това е символът на града. Акведуктът представлява колосална конструкция, построена от Сюлейман Велики.

Целта му е била да снабдява града с вода. Крепостта на Кавала е разположена на най-високото място в града, откъдето се разкрива красива гледка. Опасана е от две крепостни стени. Построена е през XV век. Кавала е била важен център на християнството в древността и се твърди, че апостол Павел е посетил града по време на своите пътувания.

Кавала е дом на едно от най-големите рибарски пристанища в Гърция, а рибата е основна част от местната кухня. Тук може да опитате октопод на скара, калмари, скариди, миди и всякакви видове риба. В много от таверните вече има меню и на български език, а дори може да попаднете и на сервитьор, който говори български. Кавала е заобиколена от красиви природни пейзажи, включително планини, гори и реки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай