В Жеравна започна кампания за българските будители

В Жеравна започна кампания за българските будители | StandartNews.com

Жеравна. "В дните на разединение ние, медиите в рамките на Българския медиен съюз се обединяваме в името на българското, да покажем новите будители на България. Определено Йордан Йовков е един от тях", заяви в галерията на родното село на Йовков - Жеравна, Славка Бозукова, главен редактор на вестник „Стандарт". В събота възрожденска Жеравна посрещна министрите на културата, Д-р Петър Стоянович и на образованието, проф. Анелия Клисарова.

Културното министерство, заедно с Държавна агенция „Архиви" и БМС организираха национална дискусия с участието на акад. Антон Дончев посветена на големия български писател Йордан Йовков. „Йовков е един от петте български разказвачи, далече извън рамките на България. Той може да се сравнява с Хемингуей. Българският Хемингуей от Жеравна. Цялото творчество на Йовков извежда красотата пред грозното. Той може да бъде душевен лечител на нацията и може да се окаже първият най-лесен обединител", заяви по време на конференцията министър Стоянович.

"Ние сме твърде склонни да приемам, че времето, в което живеем е най-бедното, най-ужасното. Страданията са ни винаги искрени и лични и никой друг преди нас не е живял в недоимък или войни. Времето, което описва и пресъздава Йовков е със сигурност по-тежко от това, в което живеем днес. Въпреки това цялото творчество на Йордан Йовков успява да извади винаги на преден план красотата пред грозното, и надеждата пред ужасното, което ни заобикаля. В този смисъл Йовков може да ни бъде полезен, че ако се обърнем искрено и смислено към него той до голяма степен може да бъде ако щете душевен лечител на нацията, която и днес, както и тогава е разделена, склонна към оскотяване", каза министър Стоянович.

"Много ме развълнувахте с поканата. Ние израснахме с разказите на Йовков, нашите деца пак четат тези разкази, трябва да ги четат и нашите внуци. В тази зала до всеки от нас трябва да има поне още един млад човек", заяви просветния министър проф. Анелия Клисарова. Тя предложи да се направи национална дискусия с младите хора на България и благодари за прекрасната организация.

Изпълнителният директор на БМС Гриша Камбуров обяви решението на съюза да предложи на ръководството на НДК и принципала му, министъра на културата, Зала №7 в Двореца да придобие името „Народни будители".

"Кампанията, която стартираме не случайно започва от Жеравна. Тя започва с Йовков, но идеята е да се развие за всички народни будители. Предлагаме това да стане в партньорство с министерство на културата, на образованието и на външните работи, защото нашата амбиция е кампанията да напусне пределите на България. Днес ние даряваме документи от архива на Йовков на Жеравна и каним всички вас на основната изложба, която съюзът организира през декември в НДК. Там ще бъдат показани и рисунките, които днес децата рисуваха по улиците на Жеравна", каза Гриша Камбуров.

Всъщност гостите бяха изненадани именно от присъствието на деца-творци по калдъръмените улички на селото. Оказа се, че през двадесетина метра има ученици от Националното музикално училище в Котел, които изпълняваха народни песни, свиреха на народни инструменти и танцуваха. Деца от Националната художествена гимназия в Сливен пък правеха илюстрации по мотиви от разкази на Йордан Йовков. Такова посрещане не бяхме очаквали, споделиха гостите.

Министър Стоянович получи в дар илюстрация от Станимира. Проф. Клисарова си избра илюстрация от ученичка на име Дарина. В къщата-музей на Йордан Йовков се разбра, че от тридесет години министър на културата не е стъпвал в родния дом на Йовков. Обяви го уредникът, Веселин Няголов. Той бе особено щастлив защото сред дарението от архива на Йовков е открил писма на своя дядо Васил до големия писател.

"Оказа се, че моят дядо е давал много информация на Йовков, пишейки му писма. Самият писател е искал подробности за живота в Жеравна. Двамата са родени в една и съща година и до десет годишни са израснали заедно", сподели уредникът.

Специално за събитието в Жеравна пристигна и директорът на Държавна агенция „Архиви", Иван Комитски. С негова помощ в галерията на селото вече са поставени табла с документи от живота на големия писател. Особено развълнуван в събота бе кметът на с. Жеравна, Иван Димитров, който благодари на БМС за идеята и организацията. По време на дискусията се изказа и основният „виновник" за цялостното оформяне на архива на писателя. Това е неговия внук Боян Петков, който миналата година направи дарение на държавния архив.

"Тогава единствено вестник „Стандарт" реагира на моето дарение. Петдесет и пет хиляди са архивните единици за Йордан Йовков. Това е огромно нещо и мястото му е в София, в държавния архив", каза Боян Петков. Той призна, че любими са му военните разкази на дядо му, които нарече уникални. „Самият аз двадесет години бях военен кореспондент в БНТ. Дядо ми е писал на коляно върху тънки, дълги листчета, които никой не е бил в състояние да разчете, освен него. Втората корекция е била върху тетрадки. Той никога не е задрасквал. Едва последната редакция е на голяма тетрадка", сподели Боян Петков.

Големият български писател, акад. Антон Дончев нарече Йовков изумителен, съвършено уникален и неповторим. „Той идва от друг свят, проповядва други истини. Сред героите му няма нито един духовно изкривен. Героите му са изправени. Това противоречи на цялата тенденция на световната литература. Светът за Йордан Йовков е един вечен празник. Светли, красиви хора, които вярват и се борят. Този свят трябва да стигне до сърцата на младите", заяви акад. Антон Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай