В пловдивския музей върнаха ценен шлем след 20 години

В пловдивския музей върнаха ценен шлем след 20 години | StandartNews.com

Директорът на Регионалния археологически музей – Пловдив Костадин Кисьов изпрати благодарствено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров за връщането на ценен музеен експонат. Шлем-маската от I в. сл. Хр. е била открадната от музея през 1995 г, предава БГНЕС.

От прокуратурата съобщиха, че в рамките на разследване по линия на културно-историческото наследство експонатът е намерен и върнат в музея.

Делото се води срещу организирана престъпна група от четири лица, които извършват трафик на културно-исторически ценности. Работата по случая продължава.

Парадният шлем – маска от I в. сл. Хр., е открит при археологически разкопки през 1905 г. в надгробна могила – кв. Каменица, гр. Пловдив. Шлемът е изработен от желязо, под формата на човешка глава с пластично оформена коса. Върху косата е апликиран сребърен венец от лаврови листа, който в тилната част завършва с възел. Лицето заедно с ушите е изработено от тънък сребърен лист. През 70-те години е извършвана реставрация и укрепване на лицето от вътрешната страна

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай