В това уникално наше село няма две еднакви къщи

Намира се в изключително красив край

В това уникално наше село няма две еднакви къщи | StandartNews.com

Изключително живописно и самобитно наше село има още една много важна особеност.

В селото има къщи, които са на 200 години и това, което ги отличава от всички останали в района, е тяхната големина и майсторлъка, с който са направени. Това сподели в рубриката “Туризмът на Фокус" на Радио “Фокус, с водещ Ася Александрова, професионалният екскурзовод Юрдана Шивачева.

“За Ковачевица малка къща се смята къща на 2 етажа с 4-5 стаи, като не броим приземния етаж, който винаги се е използвал за животните като обор. Повечето къщи са с по 4-6-8 до 10 стаи, разбира се, не много големи, но пък са събирали цялото семейство.

Друго, което различава ковачевските къщи, са много големите потоми, които повечето къщи имат, това е един вид чардак, който се е използвал едно време за сушенето на произведеното на нивите - на боб, на царевица, на чушки, лук, суджуци, тютюн. И също, другото, което е характерно, че в Ковачевица две еднакви къщи няма. Всяка къща си има собствен стил, вид и разположение, всичко е правено с голямо желание".

По онова време основният занаят на мъжете е бил дюлгерството. Тези мъже са били изключително талантливи, изключително умели, пътували са и са работили на гурбет от Гергьовден до Димитровден. Пътували са из цялата Османска империя и това, с което те са се славели, са работели цели бригади от по 30-50-100 човека, и когато са подхващали един обект,  в рамките на обещания срок са го изпълнявали". 

В момента по-голяма част от къщите са частни и някои от тях не са обитавани целогодишно. 

В близост до Ковачевица се намират още две старинни села Горно Дряново и Лещен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай