US морски пехотинци с 4 танка на "Ново село"

US морски пехотинци с 4 танка на "Ново село" | StandartNews.com

Американски морски пехотинци тренират на база "Ново село". Тази седмица те ще получат 4 танка "Ейбрамс", 3 артилерийски оръдия и 6 бронирани разузнавателни автомобила. Това съобщи прессекретарят на морската пехота на САЩ в Европа капитан Ричард Улш. Техниката идва като част от усилията на НАТО да разсее опасенията в Източна Европа от руската враждебност, се казва в съобщението. Оръжията и военната техника са пристигнали през уикенда от военна база в Северна Каролина до Германия и следващият етап от дългото им пътуване ще е тренировъчна база "Ново село" у нас. В базата се намират около 160 американски морски пехотинци, които са на 6-месечна ротация.

В момента при нас няма нито един танк или друга тежка бойна техника на американската армия. Четирите танка, които идват, са част от предстоящото през месец септември съвместно учение "Платинен лъв - 4", което ще се проведе на база "Ново село". В него ще участват американски бойни морски пехотинци и рейнджъри от Сухопътните войски на България, казаха пред "Стандарт" български офицери от базата. Все още не е ясно дали в учението ще се включат и български танкове. В началото на лятото тази година на база "Ново село" дойдоха 3 американски танка "Ейбръмс", които участваха в съвместно учение и седмица по-късно отпътуваха от страната. Въпросните 4 танка ще стоят при нас само по време на учението през месец септември, след което си тръгват, увериха източници от база "Ново село".

"Файненшъл таймс": Източна Европа иска бази на НАТО

Източноевропейските страни от НАТО обединяват усилията си за натиск върху алианса да разположи постоянни бази на тяхна територия заради страха им от руската политика в региона, пише "Файненшъл таймс". Лидерите на Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, България и Румъния ще се срещнат в Букурещ на 3 и 4 ноември, съобщи Кшищоф Шчерски, главният външнополитически съветник на новия полски президент Анджей Дуда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай