Управляващите обмислят скок на пенсиите до 5%

Парите за старост може да се вдигнат още от януари

Управляващите обмислят скок на пенсиите до 5% | StandartNews.com

София. Експерти обмислят как да променят швейцарското правило за индексиране на пенсиите, така че догодина тяхното повишаване да се усети по-осезаемо.

След като в продължение на три години правителството на ГЕРБ замрази актуализацията на парите за старост, сега новите управляващи твърдо са решили да върнат старата схемата. Според швейцарското правило всяка година от 1 юли пенсиите се осъвременяват. Това става, като се отчита половината от ръста на инфлацията през предишната година плюс половината от ръста на средния осигурителен доход.

При сегашните тенденции на нарастване на тези две величини се очертава в средата на 2014 г. ръстът на пенсиите да е едва 2.5%. Причината е ниската инфлация, която всъщност вече шести месец е отрицателна.

"Мисли се по вариант, при който във формулата за индексиране на пенсиите по-голяма тежест да има средният осигурителен доход, като от 50% стане 75%", обясни социалният министър Хасан Адемов. По данни на НОИ за тази година този показател ще нарасне с 5%, което означава, че след промяната през 2014 г. нарастването на пенсиите може да е с около 4-5%. Възможно е управляващите да направят и още един жест към пенсионерите - като преместят по-рано индексацията на парите за старост - от 1 януари или от 1 април. Това обаче трябва да стане с решение на парламента и да бъде отразено в бюджета за 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай