Уникално откритие до Йерусалим! Какво е имало там

Разкопките са в Кхирбат ел-Масани

Уникално откритие до Йерусалим! Какво е имало там | StandartNews.com

На уникална находка са се натъкнали археолози при разкопки близо до Йерусалим, съобщава сайтът heritagedaily.com.

Става въпрос за тяло на монах, подвизавал се в района преди 1500 години. Това, което прави впечатление на археолозите е, че тялото на монаха е било погребано с тежки железни вериги. До момента са открити две такива погребения, открити при разкопки през последните няколко години. 

Тялото на монаха е открито при разкопки в Кхирбат ел-Масани, намиращ се на около четири километра северозападно от Йерусалим. Археолозите обследват църква от Византийския период, като предполагат, че става въпрос за манастир. До момента учените предполагат, че църквата е носила името "Св. Захарий" и била построена от свещеник Сабин. 

По отношение на намерените останки на монах, учените са установили, че те са на поне 1500 години. Монахът е бил погребан в гробница до две малки килии в централната апсида на църквата. Около врата, ръцете и краката му има железни пръстени, тежащи десетки килограми, които според изследователите са символ на аскетичния живот и подвижничество на монаха.

Учените предполагат още, че монахът е живял в близост до храма, като е постил строго. По-строгото подвижничество се заражда в Сирия през IV в. или V в. Откритието на гробницата показва, че този тип строго подвижничество се е разпространил и на юг до района на Йерусалим през византийския период. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай