Удрят гратисчиите с 200 лв. глоба

Удрят гратисчиите с 200 лв. глоба | StandartNews.com

Общинари скочиха срещу поскъпването на билета

Пускат хибридни автобуси

За последните три години в София се движат над 210 нови превозни средства, каза Любомир Христов. Предвижда се доставка на още 190 автобуса. Част от тях ще са на природен газ, а около 20 ще са хибридни. В момента има автобуси над 35 г., които са още в експлоатация, при обичайна практика един автобус да се ползва 15 години.

Глобата за гратисчии в столичния градски транспорт може да стане 40 лева, ако се плати на контрольорите, и 200 лева с акт.

Това съобщи зам.-кметът по транспорт на София Любомир Христов пред Bulgaria on Air. Той уточни, че на практика Центърът за градска мобилност предлага глобите да бъдат удвоени. Вчера исканото увеличение в цената на билета срещна отпор в ресорната транспортна комисия в общината.

Според зам.-шефа й Калоян Паргов по този начин се "пълнят" дупките в бюджета за транспорт. Той смята, че вместо да се справи със задълженията си, ЦГМ прави най-лесното - увеличава цената на билета.

Паргов бе категоричен, че има "гратисчии", които спестяват около 800 лв. на година - особено, когато става въпрос за линии, които не са в централната градска част. Симеон Славчев, член на транспортната комисия, също възрази срещу начина, по който ЦГМ представи разчетите си. "Какво излиза, че ЦГМ нещо си анализира и си решава", заяви той. По думите му в петък телефоните им като общински съветници са били буквално "подпалени", а те са нямали необходимата информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай