Вторник,

Удря ни мощна магнитна буря. Тези храни ще ви помогнат

От: Агенция Стандарт -
22120
Удря ни мощна магнитна буря. Тези храни ще ви помогнат
A
A
A

Магнитна буря идва към земята на 20 февруари след мощно слънчево изригване на 17 февруари. Toва съобщава ТАСС, позовавайки се на Института по приложна геофизика, информира БТА.

Специалисти на института са регистрирали изригване на Слънцето от най-голяма интензивност - X2.3/2B в рентгеновия диапазон в петък, в 23:15 ч. московско време (22:15 ч. българско време). То е продължило 72 минути.

"Изригването беше придружено от радиоизбухване от спектрален тип II и изхвърляне на коронарна маса.

На 20 февруари е възможно смущение на геомагнитното поле", се казва в доклада на института.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като X обозначава най-мощните изригвания.

Слънцето е кълбо от кипяща плазма, чиито горни слоеве постоянно се "разбъркват". Това, заедно с високата електропроводимост на материята му, създава силно магнитно поле.

Тези полеви линии често излизат извън по-плътните слоеве на Слънцето и се пречупват, което води до появата на слънчеви петна, изригвания и мощни изхвърляния на коронална маса.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа , Канада и Аляска.

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com