Убиец избяга през тунел (ОБЗОР)

Убиец избяга през тунел  (ОБЗОР) | StandartNews.com

Полицията на крак заради бягството на Шатката и Хосе от Софийския централен затвор

Бягство от затвора като на филм спретнаха двама пандизчии. Николай Николов-Шатката и чилиецът Хосе Луис Гевара Мартинез от Софийския централен затвор успели да прокопаят тунел под оградата.

Те духнали от зандана под носа на надзирателите около 20,30 часа в сряда. Предполага се, че са поели в посока Сърбия или Гърция и вече са извън страната. 46-годишният Николов е с 20-годишна присъда за убийството на пернишкия дилър Николай Христов-Хайо. Преди няколко месеца стана свидетел срещу пернишката банда за мокри поръчки, известна като "Килърите 3", и заедно с друг перничанин Станислав Ангелов-Сиси даваха показания в специализирания съд. Хосе е на 48 години с гватемалски паспорт, изтърпява наказание от 10 години затвор за грабеж, отнемане на превозно средство и незаконно оръжие. Двамата са работели като парнаджии в затвора и са успели да избягат именно от това помещение, което се намира откъм улица "Майор Векилски". От МВР са взели спешни мерки.

Полицията е на крак, блокирани са граничните пунктове към Сърбия и Гърция. В затвора незабавно е назначена проверка за обстоятелствата около бягството на двамата, както и защо е позволено на Шатката да работи. Източници на "Стандарт" обясниха, че перничанинът временно се е грижел за парното, тъй като нямало титулярен парнаджия. Проверяват се всички надзиратели, тъй като има съмнения, че някой от тях може да е подпомогнал бягството. Има данни, че и други пандизчии са се готвели да духнат през прокопания тунел. Повечето са особено опасни престъпници, с тежки присъди за убийства и други жестокости.

Предполага се, че бандитите седмици наред са подготвяли бягството си и са копаели тунела под прикритието на легалната си трудова дейност в затвора. Освен вътрешното разследване от МВР проверяват и дали двамата са били подпомогнати отвън. В затвора Шатката е бил много близък с кюстендилеца Асен Китанов-Психото. За това първата проверена дестинация на бегълците е Кюстендил. Не се изключва хипотезата да ги е чакал автомобил, с който да са били прехвърлени извън територията на страната. Има вероятност да са им били осигурени фалшиви документи или да са преминали през зелена граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай