Турските превозвачи блокират изцяло границата в четвъртък

Турските превозвачи блокират изцяло границата в четвъртък | StandartNews.com

Хасково. Колоната от ТИРове на българо-турската граница, която е блокирана от понеделник от малките превозвачески фирми заради непризнаването на разрешителните за еднократни превози от турска страна от началото на февруари, стигна до Свиленград. Върволицата е близо 11 км.

 

На пункта "Капитан Андреево" шофьорите направиха декларация, която ще изпратят до транспортното министерство с искане да бъде отнет лиценза за превози на собственика на пещерската фирма, чиито камиони преди денонощие провокираха протестиращите и камионите навлязоха на самия граничен плац в опит да пробият блокадата. "Който му е дал лиценза, той да му го отнеме, тъй като действията на узурпаторите могат да бъдат наречени тероризъм, тъй като пробиват държавна граница. Освен това караха тировете на загасени фарове и с 50 км/ч при разрешени 20", коментираха шофьори и собственици на фирми на "Капитан Андреево".

 

При протестиращите в късния следобед се появиха и депутати от "Атака" с обяснението, че идват да се запознаят със ситуацията на място, тъй като за блокадата никоя от политическите сили не говори и всичко, което се знае, е само през медиите и информацията е много разнопосочна. При появата им обаче шофьорите настръхнаха и започнаха да скандират за това протестът им да не бъде политизиран. Заради недоволството на хората, че има политиканстване, хората от "Атака" се изнизаха буквално след 15-ина минути от пункта, за да няма дрязги с изнервените от ситуацията водачи.

 

Българските шофьори съобщиха, че през границата пеша при тях са дошли техни турски колеги, за да ги уведомят, че ако ситуацията с блокирането на границата не бъде решена до четвъртък, 16.00 часа, ще затворят подстъпите към България окончателно и напълно като дори вече няма да пропускат автобуси и леки автомобили, а само спешни коли. Българските превозвачи са дали уверение на турските си колеги, че ще са солидарни с тях и ще ги последват, като блокират напълно и от българска страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай